Importatorii de mere din Federaţia Rusă ar putea renunţa la produsele moldoveneşti

(Ryan Pierse/Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2011

Importatorii de mere din Federaţia Rusă ameninţă că vor renunţa la produsele moldoveneşti din cauza că acestea nu corespund cerinţelor pieţei, relatează Publika TV.

Piaţa Pokrovskaia este cea mai mare piaţă agricolă din Europa, dar şi locul în care moldovenii îşi vând 90 la sută din produsele exportate în Federaţia Rusă. În această perioadă, în piaţa de la periferia Moscovei se vând, în fiecare zi, în medie, câte 300 de camioane de fructe, preponderent mere. Tendinţa este, însă, în scădere, afirmă importatorii ruşi.

"Firmele din Rusia nu mai cumpără mere fără ambalaj, dar Moldova vinde încă mere fără a fi sortate în prealabil. Ele sunt sortate manual şi nu corespund cerinţelor înaintate de reţelele de comerţ", a declarat Serghei Şciavliov, importator.

În aceste condiţii, producătorii de mere din Moldova se tem că într-o zi vor rămâne fără piaţă de desfacere, pierzând teren în faţa exportatorilor europeni, notează postul de televiziune.

"Dacă în următorii ani nu se va schimba nimic, vom avea o mare problemă. Nu vom mai avea unde exporta produsele noastre, pentru că nu se respectă standardele impuse, iar mentalitatea noastră este departe de cea europeană", a explicat Maxim Gusac, exportator.

În opinia ministrului agriculturii, Vasile Bumacov, calitatea fructelor nu este singura problemă a producătorilor moldoveni. "Într-o reţea de supermarketuri, oricât de bună ar fi marfa, dacă nu eşti capabil să livrezi cantitatea necesară şi în ritmul necesar, nu eşti acceptat", a arătat Bumacov.

Anul trecut exporturile de mere din Moldova în Rusia au fost evaluate la 6,6 milioane de dolari. Numai capitala Moscova are o populaţie de aproape patru ori mai mare decât a Republii Moldova, iar salariul mediu în capitalal rusă a ajuns la 1.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor