Importanţa unei igiene orale corecte: un ajutor de la Tehnica de Bass

Controalele dentare periodice, periajul după fiecare masă cu o periuţă de dinţi moale şi o pastă de dinţi bună reprezintă cheia igienei orale (Photos.com)
Mioara Stoica
20.04.2014

Combinaţia dintre o periuţă de dinţi adecvată şi o anumită tehnică, poate asigura o mai bună igienă orală, care, la rândul său, reduce riscul de boli cardiovasculare, paradentoză precum şi complicaţii ale sarcinii.

Ştim cu toţii că o bună igienă orală este la baza nu doar a unui zâmbet sănătos, dar, în general, a unei sănătăţi mai bune. Multe studii au arătat că problemele cavităţii orale pot afecta starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor. Dar, lăsând la o parte durerile, problemele cauzate dinţilor şi gingiilor, cum ar fi paradentoza, cavitatea bucală poate fi şi cauza unui risc crescut de boli cardiovasculare şi chiar naşteri premature.

Recent, un studiu de la Columbia University din New York publicat în Journal of the American Heart Association, demonstrează, spre exemplu, cum îmbunătăţirea stării de sănătate a gingiilor şi reducerea prezenţei bacteriilor legate de paradentoză, contribuie la o încetinire a procesului de ateroscleroză, depunerea de plăci în artere care stau la baza bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale. Este bine cunoscut că inflamaţiile din cavitatea bucală se pot răspândi la alte organe ale corpului nostru, de multe ori departe de gură, deschizând uşa unor boli grave.

Inamicul numărul unu al sănătăţii dinţilor şi gingiilor este placa bacteriană. O ameninţare care de multe ori rămâne chiar şi după ce dinţii au fost spălaţi bine. Problema este datorată în mare parte nu lipsei de experienţă a celor care se spală pe dinţi, ci formei cavităţii orale - diferită de la caz la caz – care face ca placa să se acumuleze zi de zi în zonele greu accesibile folosind o periuţă de dinţi tradiţională.

Zonele cele mai frecvent afectate sunt cele din interiorul şi de-a lungul liniei gingiilor cât şi cele între spaţiile interdentare, care sunt, de asemenea, cel mai frecvent asociate cu gingivită şi paradentoză: acolo trebuie să insistăm cu o acţiune de periere eficientă, dar, în acelaşi timp blândă, deoarece este vorba de gingii, un ţesut care poate fi afectat de o acţiune prea agresivă.

În acest scop, există o tehnică de periaj ad-hoc, recomandată pentru o igienă mai bună a spaţiilor interdentale şi gingivale: tehnica Bass, care recomandă o poziţionare a periuţei de dinţi la 45° faţă de marginea gingiilor.

Cum se practică tehnica Bass

Tehnica Bass permite să se ajungă în mod eficient la placa subgingivală - atât la nivelul şanţului gingival cât şi în nişele dintre dinţi, având avantajul că asigură şi un masaj gingival blând - şi se efectuează poziţionând periuţa de dinţi la nivelul spaţiilor interdentare şi a şanţului gingival, orientându-o la 45°.

Se efectuează mici mişcări vibratorii de 6-7 ori, cu scopul de a îndepărta placa bacteriană, efectuând o mişcare ulterioară semi-rotatorie de la gingie spre dinte. Curăţarea trebuie să fie pornită de la suprafeţele exterioare, apoi cele interne şi în cele din urmă suprafeţele ocluzale. Curăţarea feţelor interioare ale dinţilor frontali este dificil de realizat datorită dimensiunii reduse a arcului dentar, deci trebuie realizată prin direcţionarea periuţei de dinţi într-o poziţie verticală.

Pentru a rezolva problema zonelor delicate şi dificil de periat, au fost realizate diferite periuţe de dinţi complet inovatoare, cu un set dublu de perii, care simplifică manevra de înclinare la 45°.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor