Impasul lui Assange „va continua probabil” în ciuda deciziei favorabile din partea ONU

Un grup de lucru al ONU a declarat că fondatorul Wikileaks, Julian Assange, este „deţinut în mod arbitrar” la ambasada ecuadoriană din Londra. Dar unii experţi juridici au îndoieli că Marea Britanie şi Suedia se vor lăsa influenţate de această decizie care nu are caracter obligatoriu.
Julian Assange în ambasada ecuadoriană din Londra, în 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.02.2016

În ciuda faptului că un panel de experţi ONU a decis în favoarea lui Assange în privinţa acuzaţiilor sale că este „deţinut în mod arbitrar”, este destul de probabil ca impasul în care se află australianul să continue, a declarat un expert britanic în drept.

Grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară a declarat vineri că fondatorul website-ului Wikileaks este deţinut în mod arbitrar şi că ar trebui să fie compensat. Grupul a mai adăugat că detenţia arbitrară a lui Assange ar trebui să înceteze, iar libertatea sa de mişcare să fie respectată.

Assange, care fuge de autorităţile suedeze şi britanice, a obţinut azil politic din partea Ecuadorului şi, de peste 3 ani, se adăposteşte în ambasada statului sud-american. El încearcă să evite extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol – deşi a declarat în repetate rânduri că este vorba de acuzaţii nefondate şi motivate politic.

Dacă este interogat în Suedia, Assange consideră că va fi extrădat în SUA ca urmare a actelor de spionaj de care este suspectat în cadrul unei investigaţii complexe asupra WikiLeaks, deşi până acum nu au fost formulate acuzaţii oficiale în acest sens. Assange a publicat în 2010, prin intermediul website-ului Wikileaks, sute de mii de cablograme militare şi diplomatice secrete americane cu privire la Irak şi Siria.

Specialiştii britanici şi suedezi în drept consideră că interpretarea textului deciziei grupului de lucru al ONU este mai mult decât îndoielnică, din moment ce decizia nu are caracter obligatoriu.

„Este improbabil ca Marea Britanie să îşi schimbe poziţia – mandatul de arestare european emis de Suedia reprezintă o obligaţie legală pentru Londra – şi, astfel, Assange se bucură de imunitate (juridică) doar atâta timp cât rămâne în ambasada ecuadoriană”, a declarat profesorul Robert Cryer de la Universitatea din Birmingham.

Poliţia Metropolitană din Londra a declarat că nu va ezita să-l aresteze pe Assange, dacă acesta părăseşte ambasada, arată Deutsche Welle.

Echipa de avocaţi a lui Assange a susţinut că acesta nu a petrecut de bună voie cei trei ani şi jumătate în ambasada ecuadoriană. Echipa a adăugat că Assange nu a reuşit să acceseze termenii azilului care i s-a acordat şi că sănătatea sa fizică şi mintală au avut de suferit de pe urma detenţiei.

Marea Britanie a negat faptul că Assange a fost deţinut în mod arbitrar, susţinând că acesta a evitat arestarea şi s-a refugiat în ambasadă.

La rândul său, Suedia a susţinut că este conştientă de decizia grupului ONU, adăugând totuşi că nu este de acord cu aceasta.

„Este o evaluare diferită faţă de cea făcută de autorităţile suedeze”, a declarat Katarina Byrenius Roslund, purtătoare de cuvânt a Ministerului suedez de Externe.

În răspunsul lor iniţial, procurorii suedezi au susţinut că decizia grupului ONU nu va avea nicio semnificaţie oficială în privinţa continuării investigaţiei asupra presupusului viol.

Melinda Taylor, o avocată care lucrează pentru Assange, a declarat pentru Associated Press că australianul speră să i se asigure un coridor sigur de transfer către Ecuador în următoarele zile, adăugând că totul depinde de modul în care vor răspunde autorităţile britanice şi suedeze la decizia grupului ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor