Fondatorul WikiLeaks: SUA a plănuit să îl înlăture pe Assad înainte de 2011

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)

SUA a plănuit să răstoarne guvernul sirian cu mult timp înainte de izbucnirea războiului civil din Siria în 2011, susţine fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

Assange a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu despre noua sa carte – WikiLeaks Files. Un capitol al cărţii se referă la o cablogramă din partea ambasadorului american William Roebuck, care se afla în Damasc în 2006, în legătură cu planurile de răsturnare a guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Planul consta în utilizarea unor factori diverşi care să creeze paranoia în interiorul guvernului sirian, pentru a-l forţa să reacţioneze exagerat, să se teamă de existenţa unei lovituri de stat”, l-a citat miercuri agenţia de ştiri RT pe Assange.

Assange a declarat că elementele cheie ale planului au fost amplificarea tensiunilor dintre şiiţi şi suniţi, precum şi crearea şi promovarea unor zvonuri împotriva Iranului cu ajutorul Arabiei Saudite şi Egiptului.

În plus, Assange a susţinut că această cablogramă a fost “destul de îngrijorătoare” deoarece planurile SUA pentru regiune erau descrise în ea. El a adăugat că, pentru a înţelege ce se întâmplă în interiorul Siriei şi în jurul ei, trebuie examinate alianţele regionale.

“O parte a problemei din Siria este aceea că există mai mulţi aliaţi SUA care o înconjoară, în principal Arabia Saudită şi Qatarul, care introduc arme [în Siria]. Turcia, de asemenea, este un actor foarte serios. Fiecare are propriile sale ambiţii hegemonice în regiune. De asemenea, Israelul, fără niciun dubiu, dacă Siria ar fi suficient de destabilizată, s-ar putea afla în poziţia în care ar păstra Înălţimile Golan pentru totdeauna sau chiar ar putea să avanseze în acel teritoriu”, a declarat Assange.

Assange este investigat în SUA deoarece website-ul său WikiLeaks a publicat numeroase documente militare şi diplomatice americane în 2010. El se află în Ambasada Ecuadorului din Londra din 2012 şi a obţinut un azil politic din partea ţării sud-americane după ce a pierdut un proces împotriva extrădării în Suedia, unde este acuzat de atac sexual – acuzaţii despre care el susţine că sunt fabricate.

În plus, unii analişti consideră că extrădarea lui Assange este de fapt un paravan pentru trimiterea lui în SUA, unde este căutat pentru publicarea pe website-ul său a mii de documente secrete americane privind războaiele din Irak şi Afganistan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe