Pentru a-şi redresa economia, Italia are nevoie de stabilitate politică (revista presei)
Pentru a putea depăşi actuala criză economică şi pentru a-şi redresa economia, Italia are nevoie de o perioadă de stabilitate politică, a afirmat ministrul economiei şi finanţelor, Fabrizio Saccomanni, după cum informează marţi presa din Peninsulă.
Cotidianul roman La Repubblica scrie că, într-un discurs ţinut luni la Roma, la sediul Gărzii Financiare, ministrul economiei şi finanţelor, Fabrizio Saccomanni (71 de ani, fost director general al Băncii Italiei), a declarat că 'stabilitatea politică din ţară este indispensabilă pentru ca Italia să poată cuceri încrederea pieţelor financiare internaţionale, pentru a putea realiza obiectivele de creştere economică stabilite de guvern şi pentru a putea înfăptui reformele structurale de care ţara are nevoie'.
Vorbind despre legea bugetului de stat aprobată în luna octombrie de executivul italian de mare coaliţie, condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga), lege analizată zilele acestea de parlament, ministrul economiei a mai afirmat că 'parlamentul va aproba această lege fundamentală a statului, îmbunătăţind-o', în ciuda celor peste 3.000 de amendamente prezentate de toate partidele, care 'nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru guvern şi care vor fi toate evaluate'. Ministrul Saccomanni a adăugat că aceste amendamente vor începe marţi să fie examinate de Comisia de Bilanţ din cadrul parlamentului de la Roma, precizează principalul cotidian roman.
Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă faptul că ministrul economiei a vorbit şi despre raportul dintre deficit şi Produsul Intern Brut (PIB), care va trebui să rămână sub pragul de 3%, stabilit de Uniunea Europeană. 'Realizarea acestui rezultat este un obiectiv fundamental, în interesul ţării', a mai declarat Saccomanni în cursul discursului ţinut la sediul poliţiei financiare italiene. De asemenea, diminuarea datoriilor publice ale Italiei, de peste două miliarde de euro, 'reprezintă una dintre condiţiile necesare pentru ca economia ţării să poată reîncepe să crească în mod semnificativ', este de părere ministrul italian al economiei.
Cotidianul La Stampa din Torino anunţă că Saccomanni a vorbit şi despre importanţa luptei împotriva evaziunii fiscale şi a subliniat în acest sens activitatea poliţiei financiare italiene, care 'reprezintă o adevărată garanţie pentru statul italian'.
Diminuarea evaziunii fiscale 'poate reprezenta o măsură fundamentală în vederea micşorării presiunii fiscale, pentru a putea ajuta întreprinderile şi familiile din Italia să înfrunte actuala criză economică', a precizat Saccomanni, potrivit principalului cotidian torinez.
Pentru a putea combate evaziunea fiscală, este importantă şi cooperarea internaţională, iar, în acest context, guvernul italian 'are intenţia să promoveze măsuri concrete în vederea repatrierii capitalurilor nedeclarate', în colaborare cu Uniunea Europeană şi cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), 'prin crearea unui sistem automat şi multilateral de schimburi de informaţii', la nivel european, 'sistem la care vor putea adera toate ţările interesate', a mai declarat ministrul italian al economiei şi finanţelor, conchide publicaţia menţionată.