Încă 25 de afaceri, lansate de migranţii moldoveni, vor primi finanţare în Programul PARE 1+1

Alte 25 de afaceri, lansate de migranţii moldoveni, reveniţi în ţară sau de rudele acestora, vor primi finanţare în Programul PARE 1+1.
Monezi din diferite tari. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
01.07.2013

Alte 25 de afaceri, lansate de migranţii moldoveni, reveniţi în ţară sau de rudele acestora, vor primi finanţare în Programul PARE 1+1. Începând cu data de 16 mai, când a început concursul, au fost depuse 28 de cereri de finanţare nerambursabilă. Potrivit datelor oferite de Ministerul Economiei, suma cumulativă a finanţării este de 4,5 mil. lei, care vor atrage investiţii în valoare de 12,28 mil. lei.

Cinci întreprinderi planifică investiţii în activităţi de producţie în domenii ca producerea de combustibili din biomasă solidă, mobilă, palete şi ambalaje din lemn. Alte nouă întreprinderi planifică afaceri în domeniul serviciilor, printre care reparaţia cazangeriilor, tipografie, instalarea pardoselilor, servicii stomatologice etc.

Alte 10 afaceri vor fi lansate în sectorul agricol şi prevăd procurarea tehnicii agricole, construcţia de sere sau ferme zootehnice, sau activităţi de apicultură. De asemenea, au fost depuse cereri de finanţare în domeniul construcţiilor şi de dezvoltare a unei pensiuni agro-turistice.

În perioada 7 februarie - 15 martie curent, au fost înregistrate 76 cereri de finanţare nerambursabilă. 66 din ele au fost acceptate de Comitetul de Supraveghere. În rezultat, la data de 29 aprilie au fost semnate 66 contracte de finanţare nerambursabilă, care vor atrage investiţii totale de 46,1 mil. lei, suma granturilor planificate reprezentând 12,1 mil. lei. Un leu investit de stat atrage cinci lei în economia naţională.

În mare parte, moldovenii care depun cereri de finanţare au activat în ţări ca Israel, Rusia, SUA, Portugalia, Spania şi Irlanda. O componentă importantă a Programului o reprezintă cursurile de instrurie antreprenorială a migranţilor şi a rudelor de gradul I ale acestora, precum şi asistarea gratuită a antreprenorilor la iniţierea afacerii, inclusiv în elaborarea business planurilor.

Potrivit ”Infotag”, Programul PARE 1+1 a foat lansat în noiembrie 2010 şi prevede atragerea surselor financiare de peste hotare în economia naţională. Finanţarea are loc în baza formulei 1+1, adică pentru fiecare leu investit statul adaugă încă un leu în cadrul programului. Suma maximă nerambursabilă care poate fi oferită este de 20 de mii de lei. Pentru anul curent, Programul PARE 1+1 are un buget de 32 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor