Imaginile de satelit evidenţiază potenţiale probleme pentru singurul portavion rusesc
alte articole
Imaginile de satelit luate în 20 noiembrie şi oferite companiei de analiză pe probleme de apărare IHS Janes surprind nouă avioane de luptă pe pista bazei aeriene Khmeimim din nordul Siriei. Sunt aceleaşi tipuri de avioane ca cele care au decolat de pe Amiral Kuzneţov, un portavion din era sovietică înarmat cu rachete de croazieră care a început să trimită avioane în spaţiul aerian sirian în urmă cu câteva zile.
Dacă este confirmat, transferul de avioane de luptă de pe portavion la baza aeriană ar reprezenta doar un element al introducerii navei Kuzneţov în campania siriană, acţiune ce a început în luna octombrie, când nava a trecut prin Canalul Mânecii în drumul spre Siria şi a continuat la începutul acestei luni când un avion de luptă de pe portavion s-a prăbuşit în Mediterană înainte să aterizeze.
Criticii au ridiculizat portavionul - cu numeroasele sale probleme mecanice şi faptul că scoate un fum negru – susţinând că nu este mai mult decât o unealtă de propagandă pentru Kremlin. Alţii au arătat spre nava din era sovietică, cu detaşamentul său redus de piloţi pregătiţi şi numărul redus de avioane găzduite, ca fiind o tentativă modestă de a desfăşura pe teren o forţă de luptă capabilă – cel puţin la unele nivele – să imite portavioanele americane.
Cele nouă avioane de luptă din imaginile satelit includ 8 avioane Su-33 şi un avion mig-29K, fiind parcate alături de gama normală de avioane de luptă ruseşti Su-34, Su-35 şi Su-24. Când Rusia şi-a început campania aeriană în Siria în 2015, aproximativ 12 avioane de luptă la sol Su-25 au fost staţionate la baza aeriană Khmeimim, dar s-au întors în Rusia după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat în luna martie că îşi retrage o parte din forţele sale militare din Siria.
În 14 noiembrie, un avion rusesc Mig-29K de pe portavionul Kuzneţov s-a prăbuşit în Mediterană. Citând ziarul rusesc Gazeta, IHS a raportat că incidentul a fost cauzat de o problemă la unul dintre cablurile de frânare ale portavionului, forţând avionul să execute o manevră în jurul navei. Cablurile de frânare sunt plasate pe platformele de zbor ale portavioanelor pentru a frâna avioanele în timp ce aterizează cu viteze mari. Spre deosebire de portavioanele americane, Amiral Kuzneţov nu are o catapultă pentru a-şi lansa avioanele de luptă şi se bazează pe o punte în formă de rampă pentru a ajuta avioanele să decoleze.
După ce s-a prăbuşit la câţiva km de portavion, pilotul avionului Mig a fost recuperat fără vreun incident, conform Ministerului rus al Apărării. În ciuda accidentului din 14 noiembrie, agenţia rusă de ştiri Interfax a raportat că portavionul Amiral Kuzneţov a participat a doua zi la campania de atacuri aeriene din Siria, în condiţiile în care forţele guvernamentale siriene şi forţele ruseşti au început un nou atac asupra oraşului asediat Alep. Iniţial, Kuzneţov a fost desfăşurat în largul coastei siriene cu aproximativ 20 de avioane de luptă la bord – un amestec de avioane Su-33 şi un număr mai mic de avioane Mig-29K – precum şi cu mai multe elicoptere ce pot furniza capabilităţi de căutare şi salvare şi control de trafic aerian.