Imaginea-simbol "tank man" dispare brusc pe motorul de căutare Bing al companiei Microsoft
alte articole
Utilizatorii din Statele Unite şi alte ţări, inclusiv Marea Britanie, Germania şi Singapore, au raportat că motorul de căutare Bing, deţinut de compania Microsoft, a returnat zero rezultate atunci când utilizatorii au încercat să caute după "tank man", termen uzitat în limba engleză pentru a desemna fotografia celebră a chinezului care a înfruntat o coloană de tancuri pe 5 iunie 1989.
Pe de altă parte, motorul de căutare al companiei Google a returnat numeroase rezultate majoritatea cu fotografia celebră la căutările după „tank man”.
Citiți și Magnat american critică firmele hi-tech americane pentru colaborarea cu domeniul militar al Chinei
Unii utilizatori de social media şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Bing, unul dintre puţinele motoare de căutare occidentale disponibile în China, ar fi putut cenzura termenul la 32 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen care a avut loc pe 4 iunie 1989.
Microsoft a încercat să calmeze spiritele susţinând că situaţia se datorează unei „erori umane accidentale”.
"Acest lucru se datorează unei erori accidentale umane şi facem eforturi pentru a remedia situaţia", a transmis Microsoft într-o declaraţie adresată presei.
Citiți și Director: Google “închide” proiectul motorului de căutare cenzurat Dragonfly destinat Chinei
Motoarele de căutare mai mici, cum ar fi DuckDuckGo, care depind de fapt de Bing, au avut aceleaşi probleme.
La câteva ore după ce problema a fost raportată, Bing a remediat situaţia.
Cu toate acestea, Kenneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch, a afimat pe Twitter că declaraţia Microsoft i se pare greu de crezut.
„Scandalos: la aniversarea represiunii ucigaşe din Piaţa Tiananmen, brusc, motorul de căutare Bing al companiei Microsoft nu returnează nicio imagine la căutări după 'tank man', o fotografie simbol. Tocmai am încercat ”, a scris el. „Greu de crezut că este o eroare involuntară”.
Citiți și Cum intenţionează Partidul Comunist Chinez să controleze internetul
„Tank man” se referă la celebrul chinez neidentificat care a fost fotografiat stând în faţa unei coloane de tancuri lângă Piaţa Tiananmen pe 5 iunie 1989 - la o zi după ce Partidul Comunist Chinez a ordonat trupelor sale să intre cu blindatele în Piaţa Tiananmen şi să deschidă focul asupra civililor neînarmaţi, după săptămâni de proteste paşnice desfăşurate în Piaţa Tiananmen.
Partidul nu a publicat niciodată un raport complet al masacrului. La câteva zile după 4 iunie 1989, regimul de la Beijing a anunţat un număr de 300 de morţi, afirmând că majoritatea victimelor ar fi fost soldaţi.
Dar grupurile de monitorizare a drepturilor şi martorii oculari susţin că mii de oameni au fost omorâţi de militari. Surse nenumite din cadrul Partidului Comunist au afirmat că cel puţin 10.000 de persoane au fost ucise, potrivit unei cablograme diplomatice britanice, desecretizate şi a documentelor Casei Albe.
Un procent semnificativ al angajaţilor Microsoft care lucrează la Bing sunt chinezi, inclusiv cu sediul în China. Acest lucru este valabil şi pentru cei care lucrează în departamentul de recunoaştere a imaginilor, potrivit unui fost angajat, citat de Reuters.
Este de notorietate faptul că regimul comunist chinez cere motoarelor de căutare care sunt tolerate în China să cenzureze rezultatele privitoare la subiecte pe care regimul le ţine departe de ochii chinezilor - precum masacrul propriilor cetăţeni din 4 iunie 1989 sau persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong.