Igor Volniţchi: Nouă zile de vacanţă e exagerat de mult în condiţiile stării economice a R. Moldova

Mini-vacanţa care ar putea fi impusă moldovenilor de către guvernare, ca prin miracol, coincide cu protestul anunţat de opoziţia pro-europeană de la Chişinău pentru data de 26 august, a punctat Volniţchi.
Igor Volniţchi (facebook.com)
Maria Maevschi
21.08.2018

Deşi la începutul acestui an, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a menţionat că moldovenii ar sărbători prea mult, iată că acum, a specificat analistul politic, Nicolae Negru, Filip are posibilitatea să demonstreze că el chiar gândeşte astfel şi să nu aprobe în şedinţă de Guvern decizia de a forţa moldovenii să meargă într-o mini-vacanţă de nouă zile la sfârşit de august.

„Va refuza prim-ministrul să aprobe 'cererea sindicatelor', vom vedea atunci care este realitatea”, a punctat Nicolae Negru, amintind totuşi că iniţial ideea unei vacanţe de nouă zile ar fi venit de la Ministerul Sănătăţii, iar ulterior „probabil cineva s-a gândit că nu sună chiar atât de convingător când porneşte cu asemenea idei Ministerul Sănătăţii” şi ar fi scos sindicatele în faţă.

În context, scriitorul şi analistul politic, Igor Volniţchi a subliniat acelaşi aspect, că nu puteau sindicatele „s-o facă din capul lor”.

„Nu vreau să-i acuz, nu am probe, dar e clar că li s-a sugerat, dacă nu li s-a spus să facă acest lucru. Nu este întâmplător că această „mini-vacanţă” de nouă zile coincide cu acel protest anunţat de opoziţia pro-europeană, în primul rând. În al doilea rând, este un element de lucru pe care îl vedem tot mai des în politica actualei guvernări, de a scoate pe altcineva în prim-plan şi ea, guvernarea, să rămână pe un plan secund”, a declarat Igor Volniţchi în cadrul emisiunii „Punct şi de la Capăt”, de la Radio Europa Liberă.

Probele apar atunci când cineva pleacă de la guvernare, a ţinut să specifice Volniţchi, întrucât până atunci nimeni nu are curaj să vorbească. Pe de altă parte, scriitorul a mai subliniat că oamenii nu sunt totuşi atât de naivi încât să nu vadă toate aceste „coincidenţe miraculoase” care până la urmă asigură un confort oarecare şi promovarea intereselor guvernării.

Totodată, consideră scriitorul, nouă zile de vacanţă e exagerat de mult în condiţiile în care, indiferent de ce prezintă guvernarea, starea economică a R.Moldova este şi foarte proastă, astfel că aceste „vacanţe interminabile” sunt un lux pe care moldovenii nu şi-l pot permite.

Cât despre Ziua Independenţei, care va fi sărbătorită la 27 august, Igor Volniţchi consideră că trebuie marcată ca fiind un eveniment istoric şi important pentru mulţi ani înainte, dar, pe de altă parte, a ţinut să puncteze că, de fapt, Moldova nu este independentă din niciun punct de vedere. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că este un stat dependent la capitolul energetică, economic, militar, etc.

„În ultimii doi ani Ziua Independenţei sună ca o batjocură. Republica Moldova e un stat capturat şi acest lucru este recunoscut nu doar de opoziţia de la Chişinău, dar chiar şi de factorii de decizie internaţionali, persoane care ocupă funcţii de prim rang în structurile europene. Să sărbătoreşti Ziua Independenţei în condiţiile în care statul e unul capturat de la 2016 încoace, dacă nu chiar de mai înainte”, a adăugat Volniţchi.

Mai mult decât atât, acesta consideră că îmn prezent, în Republica Moldova s-au pus bazele unui început de dictatură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor