Igor Munteanu despre concesionarea aeroportului: Cei care au semnat, au cunoscut exact modalitatea prin care se poate înstrăina un bun

Conform datelor furnizate de Aeroportul Internaţional Chişinău pentru anii 2010-2011, profitul a crescut de patru ori, respectiv nefiind nevoie de concesionare, a punctat Munteanu.
Igor Munteanu, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
09.10.2019

Preşedintele Comisiei de anchetă cu privire la desfăşurarea privatizării şi concesionării proprietăţilor publice începând cu anul 2013, Igor Munteanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a prezentat marţi 8 octombrie, în plenul Parlamentului, raportul privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

Ulterior, Parlamentul a decis ca Guvernul să evalueze dacă este sau nu necesar să ceară în judecată dizolvarea Avia Invest, companie care a primit dreptul de a gestiona timp de 49 de ani Aeroportul Internaţional Chişinău, ulterior devenind administrator al acestei companii.

Mai mult decât atât, ministrul Justiţiei a depus deja o cerere pentru declararea nulităţii contractului de concesiune cu această companie. De asemenea, Parlamentul a mai cerut Procuraturii Generale să verifice modul în care a fost introdusă taxa de modernizare la Aeroport de 9% şi să examineze toate documentele şi corespondenţa purtată dintre cei implicaţi în concursul de concesiune, notează TV8.

Potrivit lui Munteanu, Comisia de anchetă a făcut o apreciere politico-juridică a acestor două acţiuni: de concesionare a Aeroportului Chişinău şi de privatizare a companiei Air-Moldova.

„Ele au mers paralel, dar au aparţinut la epoci diferite. Primul legat de aeroport s-a început în 2012 şi a durat o perioadă mai lungă de timp din cauza schemei prea complicate de transmitere a actelor de concesionare unor companii foarte obscure. A fost o fraudă în mai multe etape cu implicarea unui număr destul de mare de oficiali.

A doua acţiune este mai recentă. Această a doua investigaţie are fapte mai proaspete şi este mai uşor de dat seama unde s-a viciat procedura, cine au fost beneficiarii fictivi, care au fost procedurile încălcate cel mai grosolan, dar toate împreună fac parte din aceeaşi schemă. Parlamentul nu poate substitui ancheta penală şi organele de justiţie”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Deputatul a mai specificat că cei care au semnat pentru concesionarea aeroportului, cu siguranţă au cunoscut exact modalitatea prin care se poate înstrăina un bun ca să ajungă la cine trebuie, existând chiar şi executanţi juniori care nu au făcut altceva decât să fie piuliţe dintr-un instrument mult mai complicat.

Fără să dea nume, Munteanu a subliniat totuşi că: „Anumite tipuri de proceduri au fost viciate cu bună intenţie”.

Tot aici, deputatul a explicat că iniţial prin comisii de concurs au fost selectate şapte companii care ar fi trebuit să fie invitate la un concurs închis pentru a concesiona aeroportul. Din cele şapte companii, niciuna însă nu a semnat contractul de concesionare. Apariţia companiei Avia-Invest care a semnat până la urmă contractul de concesionare nici măcar nu a fost înscrisă împreună cu cele şapte companii iniţial identificate.

De menţionat este faptul că unele dintre cele şapte companii, de fapt, nici nu au primit o invitaţie de participare la concurs. Mai mult decât atât, conform datelor furnizate de Aeroportul Internaţional Chişinău pentru anii 2010-2011, profitul a crescut de patru ori, respectiv se vedea o anumită creştere a numărului de pasageri şi lucrurile se îmbunătăţeau.

„Studiul de fezabilitate spunea că nu era necesară concesionare aeroportului. Acest contract de concesionare s-a făcut cu încălcarea abuzivă şi flagrantă a legislaţiei”, a conchis Munteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor