Igor Corman: "Obiectivul nostru este de a face din agenda europeană o foaie de parcurs pentru reformele interne"

Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.
Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova. (Epoch Times România)

„Republica Moldova se mândreşte cu faptul că este prima ţară din Parteneriatul Estic care a obţinut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Totodată, din 1 septembrie, ţara noastră a început implementarea provizorie a Acordului de Asociere cu UE. Obiectivul nostru este de a face din agenda europeană o foaie de parcurs pentru reformele interne”, a declarat Preşedintele Parlamentului Igor Corman în deschiderea celei de-a 7-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM), care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 10 -11 noiembrie curent, potrivit Direcţiei comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Potrivit Moldpres la eveniment participă deputaţi din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Republica Moldova, reprezentanţii Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, ai Adunării Parlamentare a Statelor Baltice, reprezentanţii Adunării Parlamentare a Ţărilor Vorbitoare de Limbi Turcice şi ai Grupului Vişegrad, diplomaţi şi reprezentanţi ai Guvernului.

În discursul său adresat participanţilor la eveniment, Preşedintele Parlamentului Igor Corman a vorbit despre priorităţile Republicii Moldova în cadrul preşedinţiei Adunării Parlamentare a GUAM. Şeful Legislativului s-a referit la importanţa platformei AP GUAM în consolidarea interacţiunii între parlamentele ţărilor membre, care au rol activ în asigurarea sprijinului politic şi legislativ pentru cooperarea regională.

Potrivit Speakerului Igor Corman, perioada care s-a scurs de la ultima sesiune a Adunării Parlamentare a GUAM a fost una complicată - cu provocări, dar şi rezultate semnificative. Toate statele membre ale AP GUAM, care sunt şi membre ale Parteneriatului Estic, au reuşit să treacă la un nivel fără precedent al dialogului cu Uniunea Europeană.

„Avem similitudini în trecutul nostru şi sunt convins că putem împărtăşi şi un viitor european comun. Uniunea Europeană recunoaşte aspiraţiile europene ale statelor Parteneriatului Estic. Asocierea politică şi integrarea economică nu este scopul final în cooperarea noastră, ci un fundament pe care trebuie să-l construim pentru a ajunge în etapa următoare – obţinerea statutului de candidat, pentru ţările care îşi doresc acest lucru”, a subliniat Preşedintele Parlamentului.

Igor Corman a mai declarat că unul dintre motivele care au făcut ca ţările PaE să acţioneze împreună şi să coopereze, inclusiv în cadrul Adunării Parlamentare a GUAM, se datorează faptului că acestea sînt afectate de conflicte pe teritoriile lor. În cazul Republicii Moldova, în ciuda tuturor rezistenţelor din partea autorităţilor separatiste, s-au făcut eforturi pentru a extinde beneficiile de asociere cu UE pentru toţi cetăţenii moldoveni, inclusiv pentru cei care locuiesc în regiunea transnistreană.

„Împreună cu partenerii noştri europeni facem tot posibilul pentru a conecta regiunea transnistreană la noul Acord de Liber Schimb, astfel încât aceasta să poată beneficia, ca parte a Moldovei, de noile oportunităţi economice”, a menţionat Preşedintele Parlamentului.

Igor Corman a afirmat că nu există o altă cale de a soluţiona problemele. „Sînt sigur că noi toţi împărtăşim aceeaşi părere. Cheia stabilităţii regionale constă într-un dialog multilateral durabil, bazat pe înţelegere şi încredere”, a mai subliniat Coman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe