Ieşirea Greciei din euro ar costa scump, dar ar putea favoriza redresarea miraculoasă a ţării

(photos.com)
Epoch Times România
17.06.2012

Ieşirea Greciei din euro ar costa scump, dar ar putea favoriza redresarea miraculoasă a ţării, după modelul argentinian, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pentru mulţi politicieni scenariul ieşirii Greciei din zona euro este unul de ”groază”. Potrivit specialiştilor, ar costa Europa sute de miliarde de euro. Pe termen scurt, ar fi ”un dezastru” pentru Grecia. După perioada de haos însă, Atena ar putea înregistra o revenire miraculoasă, în condiţiile în care ar avea din nou controlul asupra monedei sale, pe care ar devaloriza-o şi ar stabili o rată de schimb fixă în raport cu euro. Urmarea: toate veniturile şi salariile, dar şi preţurile ar scădea.

Statisticile specialiştilor de la Institutul Ifo din München arată că în toate ţările în care a avut loc o devalorizare a monedei după o criză economiile au înregistrat pierderi mari pe termen scurt, dar şi-au revenit puternic după foarte puţin timp.

Exemplul cel mai bun este Argentina, care, după situaţia dezastruoasă din anii '90, şi-a revenit spectaculos.

Potrivit FAZ, turismul este un domeniu în care Grecia ar înregistra o creştere importantă, în cazul unui astfel de scenariu. Grecia se află la concurenţă cu Turcia în acest domeniu. De multe ori, turiştii preferă Turcia doar pentru că acolo preţurile sunt mai mici. ”Acest lucru s-ar schimba radical, dacă grecii şi-ar devaloriza moneda cu 50 de procente”, susţine Kai Carstensen de la Ifo. Devalorizarea ar avea ca efect scăderea tarifelor practicate de hoteluri, ceea ce ar atrage după sine şi mai mulţi vizitatori, dar şi investiţii din partea marilor concerne internaţionale. Un alt avantaj: s-ar crea noi locuri de muncă.

Scenariul este valabil şi pentru alte ramuri, inclusiv în ceea ce priveşte exporturile. Preţul produselor de export ar scădea şi ar avea astfel mai multă căutare peste hotare.

De o devalorizare ar beneficia şi produsele autohtone. Acestea ar deveni mai ieftine în raport cu produse similare importate în special din ţările UE, iar ponderea lor pe piaţă ar creşte.

Pentru ca Grecia să-şi revină, în eventualitatea unei ieşiri din zona euro, are nevoie de încredere, atât din partea oamenilor de afaceri eleni, cât şi din partea investitorilor străini. Crucial va fi şi rolul Băncii Centrale, care trebuie să fie independentă şi nu aflată la cheremul politicienilor, aşa cum s-a întâmplat înainte de crearea euro, consideră Jörg Krämer, economist la Commerzbank.

”O nouă monedă ar ajuta Grecia pe termen lung, numai dacă ar fi ţinută în frâu inflaţia. Drahma ar fi o şansă pentru greci, cu siguranţă mult mai bună decât să depindă tot timpul de perfuziile Europei”, consideră Maurice Obstfeld, profesor de economie la Berkeley.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor