Barroso şi Van Rompuy: La G20 vom pleda pentru rămânerea Greciei în zona euro

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au precizat, vineri, că la summitul G20, UE va arăta ”cu claritate” că doreşte ca Grecia să rămână în zona euro.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
15.06.2012

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au precizat, vineri, că la summitul G20, UE va arăta ”cu claritate” că doreşte ca Grecia să rămână în zona euro.

Dezbaterea asupra economiei globale şi asupra cadrului pentru creşterea economică va fi o prioritate pe agenda summitului G20, care va avea loc în zilele de 18 şi 19 iunie în Los Cabos, Mexic, potrivit unui comunicat al CE.

”În acest context, situaţia din zona euro va constitui un important subiect de discuţie la summitul G20 din acest an. Vom exprima determinarea Uniunii Europene de a furniza un răspuns global la criza datoriilor suverane: prin abordarea provocărilor din ţările vulnerabile; prin sprijinirea creşterii economice prin reforme structurale şi prin măsuri diferenţiate de consolidare fiscală şi care să încurajeze creşterea în cadrul semestrului european; prin consolidarea mecanismelor de protecţie financiare din zona euro; prin finanţarea şi recapitalizarea băncilor, precum şi prin consolidarea guvernanţei economice în zona euro”, au subliniat preşedinţii Barroso şi Van Rompuy, înainte de summit.

”Vom reafirma faţă de partenerii din G20 angajamentul de a proteja stabilitatea financiară a zonei euro şi integritatea acesteia. Vom arăta cu claritate şi faptul că dorim ca Grecia să rămână în zona euro şi să îşi respecte angajamentele. În sfârşit, ne vom informa partenerii cu privire la eforturile pe care le depunem pentru a ne consolida şi aprofunda uniunea economică în scopul de a garanta compatibilitatea ei cu uniunea monetară”, au mai precizat cei doi.

Totodată, cei doi preşedinţi vor face apel la partenerii lor din G20 să îşi recunoască propriile responsabilităţi şi să dea un impuls puternic în direcţia reechilibrării economiei mondiale. UE este convinsă că Planul de acţiune pentru creştere de la Los Cabos, care urmează să fie adoptat de liderii G20, ar trebui să reprezinte o combinaţie echilibrată de consolidare fiscală şi reforme structurale, între care asumarea unor angajamente echilibrate de către toţi membrii G20, inclusiv SUA, Japonia şi China, şi că acesta va constitui un cadru concret pentru ca toate ţările G20 să îşi reînnoiască angajamentele în scopul stimulării creşterii economice mondiale.

Alte puncte importante pe agenda summitului G20 vor fi consolidarea arhitecturii financiare internaţionale şi a sistemului financiar, reforma reglementării financiare şi promovarea incluziunii financiare. Cei doi preşedinţi vor reaminti faptul că UE se află pe calea cea bună în ceea ce priveşte punerea în aplicare a tuturor reformelor financiare până în 2013 şi că se aşteaptă ca şi partenerii lor să pună în aplicare aceste angajamente ale G20. Reforma pieţelor financiare va trebui să rămână o prioritate pe agenda G20, astfel încât să fie onorate angajamentele asumate de liderii G20 după summitul de la Washington din 2008.

Liderii G20 vor discuta, de asemenea, despre comerţ, crearea de locuri de muncă şi creştere. UE consideră că schimburile comerciale ar trebui să joace un rol important în conjunctura actuală ca sursă de creştere şi locuri de muncă. Preşedintele Barroso şi preşedintele Van Rompuy îi vor invita pe partenerii lor din G20 să transmită un impuls puternic în direcţia facilitării comerţului în scopul asigurării succesului unei părţi a Agendei de dezvoltare de la Doha, care este în mod special utilă ţărilor cel mai puţin dezvoltate. Dată fiind creşterea îngrijorătoare a protecţionismului, ei vor insista ca G20 să intensifice lupta împotriva protecţionismului şi să continue consolidarea sistemului comercial multilateral.

Potrivit celor doi lideri europeni, ocuparea forţei de muncă, în special a tinerilor, reprezintă o preocupare ­cheie pentru UE şi pentru ţările G20.

Primul summit G20 al şefilor de stat şi de guvern a avut loc la Washington în noiembrie 2008. Până în 2010, liderii G20 s-au reunit de două ori pe an, iar începând de anul trecut, reuniunile se organizează anual. Summitul din 2013 va fi găzduit de Rusia la Sankt Petersburg. Uniunea Europeană este membru cu drepturi depline al G20.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor