ICCJ sesizează CC privind suspendarea urmăririi penale a preşedintelui în dosarul Firea

Înalta Curte de Casatie şi Justiţie, sediul central din strada Batiştei Bucuresti
Înalta Curte de Casatie şi Justiţie, sediul central din strada Batiştei Bucuresti (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a sesizat, vineri, Curtea Constituţională în legătură cu suspendarea urmăririi penale a preşedintelui Traian Băsescu pe motiv de imunitate în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost şantajată de şeful statului.

Lucian Bolcaş, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, a depus în 28 mai o plângere "pentru calomnie" la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul instanţei supreme a decis suspendarea anchetării preşedintelui Traian Băsescu .

Avocatul Gabrielei Firea, a declarat că imunitatea preşedintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

ICCJ a admis, vineri, cererea Gabrielei Firea pentru sesizarea Curţii Constituţionale, care reclamă neconstituţionalitatea prevederilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedură penală, conform cărora "suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană".

Instanţa supremă a comunicat că următorul termen în dosar va fi 24 iulie.

Parchetul ICCJ anunţa, în 18 aprilie, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost anexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, deoarece preşedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat că punerea în mişcare a acţiunii penale nu se poate face întrucât articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că "Preşedintele României se bucură de imunitate".

Lucian Bolcaş, apărătorul Gabrielei Firea a contestat, în 24 aprilie, la Parchetul ICCJ, suspendarea anchetării lui Traian Băsescu.

Situaţia conflictuală dintre preşedintele Traian Băsescu şi senatorul PSD Gabriela Firea a început după ce preşedintele, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa cu ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus şeful statului.

Gabriela Firea a depus, în 16 aprilie, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele preşedintelui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

Totodată, 176 de parlamentari, printre care Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva preşedintelui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie la Parchetul instanţei supreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne