Curtea Constituţională trimite decizia privind constituţionalitatea Legii insolvenţei
alte articole
Curtea Constituţională (CC) a motivat decizia din 21 mai prin care a constatat că Legea insolvenţei este constituţională. Actul normativ urmează să fie trimis preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare şi apoi poate fi publicat în Monitorul Oficial.
CC a decis în 21 mai că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională şi a respins sesizarea PNL, care a contestat 15 articole din legea adoptă de Camera Deputaţilor în 15 aprilie.
PNL susţine că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria.
Judecătorii de la Curtea Constituţională arată în decizie că s-a constatat constituţionalitatea celor 15 articole, cât şi a legii în ansamblul său.
Premierul Victor Ponta s-a adresat, marţi, Curţii Constituţionale solicitând să-i fie trimisă preşedintelui Băsescu decizia privind Legea insolvenţei, declarată constituţională, pentru ca actul să poată fi promulgat. Ponta preciza că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.
Augustin Zegrean a răspuns atunci că CC poate redacta motivarea deciziei în cel mult 30 de zile de la data pronunţării, adică până la 20 iunie.
Preşedintele CC preciza că decizia va fi trimisă preşedintelui României după redactare şi va fi publicată în Monitorul Oficial după promulgare.
Din momentul în care primeşte legea pentru promulgare, şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru a lua o decizie, conform Constituţiei. Acesta poate promulga legea, poate cere Parlamentului reexaminarea actului normativ sau poate ataca, la rândul său, actul normativ la Curtea Constituţională.