CSM cere verificări în urma afirmaţiilor făcute despre Livia Stanciu şi Codruţa Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită Inspecţiei Judiciare să facă cercetări în vederea apărării independenţei justiţiei, în urma afirmaţiilor referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.
Adrian Bordea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Gheorghe Muscalu, vice-preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Flori Mladin
20.06.2014

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită Inspecţiei Judiciare să facă cercetări în vederea apărării independenţei justiţiei, în urma afirmaţiilor referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

"Astăzi, 20 iunie 2014, în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări privind apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Conform articolului 30, alineatul 1 al Legii 317/2004, "Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor".

Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondialu, a strigat, joi, pe când se afla în duba cu care era transportat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru audieri în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, preşedintele PDL.

Bercea Mondialu a fost adus cu duba de la Penitenciarul Colibaşi şi urma să fie dus în faţa procurorilor structurii centrale a DNA pentru a da declaraţii. Însă în faţa procurorilor, acesta nu a mai repetat afirmaţiile făcute în dubă referitoare la suma de 2 milioane de euro pe care le-ar fi dat lui Kovesi, Stanciu şi Blaga.

Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, a depus în 13 iunie, prin avocatul său Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie i-au audiat, joi, pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţână - persoana care ar fi fost intermediarul prin care familia lui Bercea Mondialu i-ar fi dat bani lui Mircea Băsescu, şi i-au reţinut pentru 24 de ore, urmând să solicite Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă.

Mircea Băsescu a fost reţinut joi pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune.

Fratele preşedintelui Traian Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondialu, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a primi o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot. Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondialu la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Ulterior, întrucât Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână.

Din suma totală de 600.000 de euro, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate a tatălui denunţătorului, se mai arată în ordonanţa de reţinere.

Marian Căpăţână este acuzat ca şi-a însuşit 350.000 de euro din suma totală de 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondialu, pentru că "a mijlocit remiterea banilor".

Joi, au mai fost audiaţi la DNA Bercea Mondialu şi soţia acestuia, Fănica Anghel, fiind aduşi din Penitenciarul Colibaşi şi, respectiv, Penitenciarul Craiova, unde execută pedepsele primite în dosarul privind tentativa de omor.

Bercea Mondialu a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru că l-a înjunghiat în 2011 pe nepotul său într-un bar, iar fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În acelaşi dosar, soţia lui Bercea Mondialu, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor