Iaţeniuk: numai Kremlinul va fi responsabil de situaţia umanitară din Lugansk şi Doneţk

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a anunţat, marţi, că numai Kremlinul va fi considerat responsabil pentru situaţia umanitară din regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

”Asigurarea regiunilor cu produse alimentare şi activitatea serviciilor publice în estul Ucrainei se află în mâinile Kremlinului. Doar Kremlinul este responsabil pentru catastrofa umanitară care s-ar putea produce în curând în regiunile Doneţk şi Lugansk”, a declarat Iaţeniuk, după o întâlnire cu premierul Norvegiei, Erna Solberg.

Anunţul premierului ucrainean survine după ce forţele pro-ruse din Doneţk şi Lugansk au reluat conflictele militare iar Kievul a anunţat că Rusia a trimis în teritoriile ucrainene diverse forţe militare, inclusiv tancuri.

Iar în urmă cu două zile, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat că Ucraina doreşte pace dar este pregătită pentru un războiul pe scară largă.

De asemenea, Arseni Iaţeniuk a semnalat că forţele pro-ruse nu permit tranzitul camioanelor cu ajutoare umanitare trimise de Kiev în estul ţării.

”Totuşi, Guvernul Ucrainei va încerca să facă tot posibilul pentru a evita o catastrofă umanitară în regiune”, a subliniat acesta.

În ultimele opt luni, conflictul ruso-ucrainean din estul teritoriilor ucrainene a provocat peste 4.000 de morţi. Occidentul consideră că Rusia s-a implicat militar şi i-a aplicat mai multe serii de sancţiuni economice.

În aceste condiţii, premierul a subliniat că locuitorii din estul Ucrainei vor să trăiască doar odată ”cu plecarea militarilor ruşi”.

”Locuitorii din estul Ucrainei, victime ale ambiţiilor imperialiste, vor începe să trăiască normal doar odată cu plecarea militarilor ruşi”, a adăugat acesta.

Mai mult, sâmbătă, preşedintele ucrainean a emis un decret prin care ordonă încetarea tuturor serviciilor administrative publice în regiunile estice aflate sub controlul forţelor pro-ruse.