Emil Constantinescu îi scrie lui Klaus Iohannis

Emil Constantinescu
Emil Constantinescu (Epoch Times România)

Fostul şef al statului, Emil Constantinescu, i-a trimis, marţi, noului preşedinte ales al României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă pentru a-i reaminti de "invitaţia făcută, încă de săptămâna trecută, pentru a participa la Conferinţa Internaţională '25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte".

"Mă adresez dumneavoastră pentru a vă reaminti de invitaţia pe care v-am transmis-o încă de săptămâna trecută, pentru a participa la CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte”, Bucureşti, 19-21 noiembrie 2014. La lucrările care se vor desfăşura la Palatul Parlamentului participă, cum aţi putut vedea din programul conferinţei, numeroşi lideri istorici sau contemporani ai ţărilor din Europa Centrală şi de Est, analişti de mare prestigiu, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi un număr impresionant de tineri din ţările noastre care s-au născut în 1989 sau în proximitatea acestui an", scrie Emil Constantinescu.

Potrivit fostul preşedinte al României este vorba de o discuţie care îşi propune să examineze atât "evenimentele decisive din 1989 şi din anii imediat următori, cât şi perspectivele care se deschid azi, într-un context mult diferit şi în direcţii pe care cu toţii trebuie să le identificăm cât mai atent pentru a le putea fructifica, sau măcar pentru a nu plăti un preţ prea mare pentru naţiunile noastre".

Bazat pe experienţa pe care a dobândit-o în aceşti 25 de ani, Constantinescu consideră că prezenţa lui Iohannis la această dezbatere ar fi benefică, "atât pentru a spori substanţa acesteia, cât şi pentru a vă oferi un contact direct cu principalele probleme ale regiunii în care vă veţi exercita mandatul. Veţi putea, de asemenea, să aveţi un contact nemijlocit şi cordial cu multe personalităţi de prim rang ale Europei de azi - şi, de ce nu, de mâine", scrie fostul preşedinte al României.

Constantinescu a notat că prezenţa lui Iohannis ar fi un gest simbolic de mare importanţă "pentru un proces de reconciliere a cărui necesitate aţi recunoscut-o explicit şi care, mai ales după vrajba care ne-a dezbinat aproape un deceniu, a devenit un imperativ major pentru noi toţi”.

Emil Constantinescu i-a transmis lui Iohannis că reconcilierea naţională a cetăţenilor României nu se poate realiza "doar la nivelul discursului", ci este nevoie de un proiect comun de mare anvergură, "care să creeze sinergia necesară lucrului în comun şi să mobilizeze principalele forţe ale naţiunii noastre civice într-o direcţie creatoare".

”Domnule preşedinte ales, reconcilierea naţională a cetăţenilor României nu se poate realiza doar la nivelul discursului. Reconcilierea are nevoie de un proiect comun de mare anvergură, care să creeze sinergia necesară lucrului în comun şi să mobilizeze principalele forţe ale naţiunii noastre civice într-o direcţie creatoare".

"După succesul dumneavoastră în alegerile prezidenţiale, pentru care vă felicit, vă revine sarcina deloc uşoară, după ce aţi suscitat atâtea speranţe de mai bine, de a propune pentru ţara noastră un proiect de mare anvergură, care să ne unească în jurul unei idei-forţă în beneficiul României de azi şi de mâine. Aşa cum voi încerca să argumentez şi la conferinţa la care v-am invitat, cred că un asemenea proiect, prin care România să iasă definitiv din labirintul tranziţiei şi să devină o putere europeană recunoscută şi respectată în lume, poate fi o idee în jurul căreia să ne unim”, a mai notat Emil Constantinescu în scrisoarea deschisă.

Din experienţa fostului preşedinte al României, "un astfel de proiect se construieşte cu dificultate, în timp, şi nu este aducător de voturi, rating sau popularitate".

”Experienţa mea, ca şi a celorlalţi foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, ne îndreptăţeşte să vă spunem că un astfel de proiect se construieşte cu dificultate, în timp, şi nu este aducător de voturi, rating sau popularitate. Totuşi, realitatea lumii de azi ne arată că societăţile traumatizate de obsesia riscurilor sunt acelea în care liderii nu sunt capabili să explice nici misiunea proiectelor istorice, nici raportul dintre costuri şi câştiguri. În acelaşi timp, capacitatea cetăţenilor de a susţine proiecte importante nu trebuie să fie subestimată. Trebuie căutat doar mediul cel mai potrivit pentru crearea şi lansarea lor", mai scrie Constantinescu.

În finalul scrisorii deschise fostul şef al statului reiterează invitaţia de participare la conferinţa „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte” adresată lui Klaus Iohannis, "astfel încât să privim cu toţii cu speranţă către viitor".