Iadul imigraţiei pentru cei mai ofensaţi ambasadori la Londra, Ion Jinga şi Konstantin Dimitrov (Politics.co.uk)

După luni de zile în care românii şi bulgarii au fost atacaţi de presa britanică, nu-i poţi blama pe ambasadorii român şi bulgar la Londra pentru că se simt puţin ofensaţi, scrie Alex Stevenson, redactor-şef adjunct al Politics.co.uk.
Epoch Times România
24.04.2013

După luni de zile în care românii şi bulgarii au fost atacaţi de presa britanică, nu-i poţi blama pe ambasadorii român şi bulgar la Londra pentru că se simt puţin ofensaţi, scrie Alex Stevenson, redactor-şef adjunct al Politics.co.uk, website-ul lider de ştiri politice în rândul parlamentarilor şi publicului din Marea Britanie.

În articolul său, Stevenson comentează în notă ironică şi, pe alocuri, de-a dreptul insolentă intervenţiile de marţi ale celor doi ambasadori în Comisia de Afaceri Interne din Camera Comunelor.

În viziunea ambasadorului român la Londra, Ion Jinga, Winston Churchill a avut dreptate. ''Dacă munceşti în iad, continuă să munceşti''. De fapt Churchill a spus: 'Dacă treci prin iad continuă să mergi'. Dar ideea a fost bine sesizată. Aceasta este o perioadă grea pentru întreg personalul ambasadelor României şi Bulgariei la Londra. Britanicii nu sunt foarte prietenoşi în acest moment.

Problema, aşa cum au fost informaţi britanicii de unele cotidiene mai de dreapta, este că de la 1 ianuarie 2014 interdicţia de cinci ani privind imigraţia din România şi Bulgaria se sfârşeşte. Temerea este că, la fel ca la reducerile din ianuarie, când hoarde de cumpărători înnebuniţi au năvălit la Debenhams, tot aşa şi cetăţeni români şi bulgari vor decide cu mic cu mare să se stabilească şi să-şi ridice tabăra la Margate, sau Shoreditch, sau Aldershot, sau în altă parte prin apropiere, cu o rapiditate şocantă şi irezistibilă. Un sondaj BBC a sugerat chiar că peste 150.000 de români şi bulgari ar putea sosi anul viitor în Marea Britanie.

Preşedintelui Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, Keith Vaz, i-a fost clar că acest lucru necesită unele clarificări. După o discuţie despre poliţiştii aparţinând minorităţilor etnice care s-a încheiat foarte târziu, în sfârşit a apărut ocazia să se facă puţină lumină asupra a ceea ce se dovedeşte a fi o problemă de-a dreptul controversată.

'Cei doi bărbaţi care au sărit de pe scaunele lor ieftine au fost foarte diferiţi. Ambasadorul bulgar Konstantin Dimitrov părea să-şi fi perfecţionat capacitatea de a fremăta de indignare fără ca de fapt să se mişte. Era în permanenţă revoltat şi a decis să transmită acest lucru vorbind foarte tare. Barba perfect îngrijită i se zburlea la comandă. Barba în sine ar fi putut îndeplini o mare parte din sarcinile Excelenţei Sale, atât de expresivă era', scrie semnatarul articolului.

Dimitrov şi-a exprimat convingerea că problema imigraţiei a fost o 'invitaţie deschisă de manipulare pentru toată lumea'. El s-a plâns de 'pliantele de propagandă' ale unui partid politic căruia nu a vrut să-i dea numele, dar pe care, atunci când a fost presat, l-a identificat drept UKIP (Partidul Independenţei din Marea Britanie - n.r.). Utilizarea în pliante a cuvântului 'ameninţare' pentru a descrie sosirea compatrioţilor săi este, în opinia sa, 'o problemă foarte serioasă'. Tentativa sa de a manifesta toleranţă s-a dovedit la fel de intransigentă ca un tăvălug foarte tolerant, scrie ironic autorul analizei. 'Bulgarii consideră (această situaţie) drept parte a agendei politice interne', a declarat Dimitrov încruntat.

'Omologul său, Dr Ion Jinga, a fost mai puţin anxios. El a zâmbit superior şi a surâs pe parcursul fragmentelor mai exagerate ale dovezilor prezentate de Dimitrov. Poate că unii diplomaţi ar fi întâmpinat dificultăţi în această abordare, dar nu şi Ion', remarcă autorul articolului. 'Am fost inginer fizician cu mulţi ani în urmă', a explicat ambasadorul român cu strălucire în ochi, 'astfel că sunt destul de bun la matematică'. 'Poate că Ion nu a avut un 'glob de cristal, dar rapoartele cu privire la problema imigraţiei i-au furnizat procente. Trebuie că a durat o clipă pentru el să le convertească în numere reale. (Cifrele) au arătat că este posibil să vină între 15.000 şi 20.000 de persoane din România în 2013, adăugate celor aproximativ 9.000 de persoane din Bulgaria', mai scrie Stevenson.

Cei doi ambasadori au urmat tactici diferite atunci când au fost interpelaţi de parlamentari conservatori sceptici. Mark Reckless, deputat britanic conservator, s-a declarat îngrijorat de ceea ce vor crede britanicii atunci când alocaţia pentru copii va ajunge să fie plătită unor copii români care trăiesc în ţara de origine. Dimitrov s-a limitat să remarce că, indiferent ce se va întâmpla, ''trebuie să se facă în deplină conformitate cu legislaţia existentă a UE'. Reckless a rămas mască. Oare Dimitrov nu ştia despre referendumul privind rămânerea sau plecarea din UE promis de Partidul Conservator?

Reversul logic al dezinformării propagate în Regatul Unit a fost că Marea Britanie este un loc îngrozitor în care românii şi bulgarii oricum nu ar vrea să vină. 'Bulgarii sunt la curent cu privire la starea economiei şi accesul la sistemul dvs de asistenţă socială', a răbufnit Dimitrov.

Ion, care a vorbit sacadat şi cu graba unei secretare aflate pe fugă, a preferat să se concentreze pe avantajele pe care le oferă propria ţară. 'Economia noastră creşte, avem una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din Europa, locuinţele sunt accesibile', a insistat el. 'Destinaţia preferată a românilor este România'', a spus el.

''Senzaţia mea a fost că cei doi diplomaţi ar dori mai degrabă să se întoarcă şi ei în ţările lor de origine. Dar deocamdată niciunul dintre ei nu a ieşit încă din acest iad' al imigraţiei, concluzionează Stevenson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor