Hyperface împotriva recunoaşterii faciale: un imprimeu care învinge algoritmii de recunoaştere a feţelor (video)

Societatea a ajuns să funcţioneze după tipare Star Wars - în care există un "Imperiu" şi "rebeli" care, din când în când, vin cu soluţii pentru a scăpa de opresiune. Mai jos vă prezentâm Hyperface, o nouă invenţie care vă poate scuti de recunoaşterea automată de către computere, în cazul în care alegeţi să participaţi la demonstraţii anti-Imperiu.

Hyperface
Hyperface (Adam Harvey)

Proiectul artistului şi hackerului Adam Harvey, în luptă continuă împotriva supravegherii în masă, este un model specific imprimat pe o ţesătură care ar putea fi folosită pentru a fabrica haine şi accesorii care să inducă în eroare algoritmii folosiţi în vânătoarea de feţe.

Adam Harvey are o fixaţie: confidenţialitatea. Artistul şi hackerul american, stabilit la Berlin, a dezvoltat această obsesie a sa în mai multe moduri. De la proiectul CV-Dazzle de acum şapte ani, la accesorii anti-dronă în 2013, şi până la un fel de cuşcă Faraday pentru a proteja smartphone-ul de interceptări, realizată tot în acelaşi an.

Mai multe publicaţii au relatat despre el de-a lungul anilor, de la BBC la Der Spiegel, deoarece vorbeşte în mod direct şi provocator despre problema spinoasă a supravegherii în masă de către agenţiile de informaţii - în scopuri legitime dar nu numai.

Acum se află din nou în atenţia presei, după ce a prezentat un nou proiect în cadrul Chaos Communication Congress din Hamburg: se numeşte Hyperface şi este, probabil, unul dintre proiectele cele mai simple, dar ingenioase, prezentate vreodată. Scopul acestuia este de a ne proteja de intruziunea inteligenţei artificiale. În special, prin mecanisme de recunoaştere facială.

Scanarea feţei în scopuri comerciale este tot mai frecventă. Dacă pe social networking este o regulă – gândiţi-vă doar la sistemul de tag sugerat pe Facebook sau la clasificarea imaginilor din galeria fotografică cu iOS10 - aceasta va deveni, de asemenea, o practică comună în magazine. Totul pentru a ne urmări şi a ne înregistra obiceiurile, pentru a ne propune oferte în timp real - şi poate pentru a strânge informaţii nedorite despre fiecare dintre noi - de către organizaţi pe cât de puternice pe atât de obscure, ale căror intenţii nu sunt tocmai transparente.

Din aceste motive, Harvey a creat un material imprimat cu un desen capabil să inducă în eroare aceste sisteme pe care unii le-au numit "un atac ddos de presupuse feţe".

Partea hazlie este că el a reuşit acest lucru lucrând în mod substanţial cu un model specific, imprimat pe o ţesătură care, la rândul său, ar putea fi folosită pentru a fabrica orice articol de îmbrăcăminte: o rochie, o eşarfă, o pălărie. Dar şi pentru decorarea unui fundal.

Modelul fantezist creat de artist încurcă sistemele de recunoaştere facială oferindu-le mai multe "recunoaşteri false". Deci, o cantitate mare de elemente, care numai dacă sunt urmărite cu atenţie ar putea corespunde ochilor, gurilor, feţelor şi altor puncte constitutive ale unui număr de feţe, dar care, în realitate evocă pixeli albi şi negri. Atât de mult, încât rezultatul este că faţa subiectului este de nerecunoscut şi rămâne protejată (dar neacoperită, aceasta este noutatea) de acel imprimeu textil specific. În acest mod persoana rămâne în siguranţă.

Începând cu CV Dazzle, proiectul său din 2010, Harvey şi-a concentrat atenţia asupra sistemelor de recunoaştere facială. Dar, în acel caz, el s-a axat pe coafuri, demonstrând cum acestea pot fi funcţionale şi pot evita identificarea unei persoane folosind imaginile luate de o cameră de supraveghere.

În schimb, Hyperface este o descoperire fundamental diferită şi poate fi reprodusă pe scară largă.

"După cum am explicat în proiectele anterioare, se poate schimba modul în care ne prezentăm, e adevărat. Dar există, de asemenea, posibilitatea de a schimba fundalul, adică lucrurile care sunt în jurul nostru, şi care pot, de asemenea, influenţa fiabilitatea analizelor efectuate de un calculator". Hyperface face tocmai acest lucru, suprasolicită algoritmul de recunoaştere cu ajutorul elementelor pe care acesta le caută în jur - adică feţe, saturându-i capacitatea de analiză şi prevenind astfel un rezultat eficient.

Realizat de către studioul internaţional Hyphen-Labs, materialul textil poate fi folosit "pentru a schimba mediul din jurul nostru, de cineva care este aproape de noi sau hainele pe care le purtăm".

Accentul pe acest subiect, recunoaşterea facială, este ridicat. Cu ceva timp în urmă, compania olandeză Avg Innovation Labs a lansat o insignă pentru a evita să fie tag-ată pe reţelele sociale. Este un fel de insignă de protecţie şi este suficient să fie purtată: este legată de un program ce utilizează un algoritm care „pescuieşte” acel tip de logo şi exclude purtătorul din analiză.

"Peste aproximativ un secol vom trăi o transformare asemănătoare cu cea de la începutul secolului XX, când toată lumea purta o pălărie - a explicat Harvey - noi nu ştim cum, dar sperăm că acestea sunt accesorii capabile să ne asigure intimitatea".

Mai multe informaţii: The Telegraph , Independent

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură