Hunor Kelemen: UDMR nu va vota Guvernul Ponta şi va fi în Opoziţie
alte articole
Deputatul Hunor Kelemen a afirmat luni, în plenul celor două Camere, că parlamentarii UDMR nu vor vota programul de guvernare al Cabinetului Ponta şi vor fi în Opoziţie.
"UDMR nu va vota învestirea acestui Guvern. Vom fi în Opoziţie. Vom face o opoziţie constructivă şi vom căuta o relaţie bazată pe dialog. Nu vom face opoziţie de dragul opoziţiei. Vom analiza fiecare decizie guvernamentală, fiecare iniţiativă şi unde vom considera că interesul naţional necesită, vom vota pentru", a spus liderul UDMR, care a precizat că parlamentarii Uniunii vor vota pentru majorarea salariilor bugetarilor, adoptarea Tratatului fiscal, amnistia fiscală pentru salariaţii din sistemul bugetar.
El şi-a exprimat nemulţumirea că "niciun capitol, nicio frază, niciun cuvânt în cele 53 de pagini ale programului de guvernare" al Cabinetului Ponta nu se referă la minorităţi.
În opinia lui Hunor Kelemen, cea mai mare parte a programului de guvernare prezentat în Parlament "nu schimbă mai nimic" din programul guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, demis prin votul Parlamentului, dar are "o schimbare absolută faţă de toate guvernele postdecembriste".
"Este o schimbare profundă, de paradigmă îngrijorătoare. (...) În fiecare program de guvernare (n.r. - postdecembrist) a existat o preocupare firească, scrisă în textele respective şi regăsită, cu intensitate diferită, în deciziile guvernamentale şi legislaţia adoptată, o preocupare faţă de minorităţile naţionale (...), care doresc să-şi păstreze identitatea naţională, lingvistică
şi culturală", a spus Hunor Kelemen.
Preşedintele UDMR consideră că lipsa din programul de guvernare a referirilor la minorităţi constituie "un mesaj clar, fără echivoc, prin care Guvernul se întoarce în cea mai neagră epocă a secolului trecut, în perioada negării existenţei minorităţilor naţionale".
Privitor la declaraţiile liderilor USL referitoare la UMF Târgu Mureş, Hunor Kelemen a atras atenţia că "autonomia universitară nu poate fi o scuză pentru neaplicarea legii".
"Dacă dvs. consideraţi că autonomia universitară este bariera asigurării dreptului de a învăţa în limba maternă, aveţi posibilitatea, domnule prim-ministru, de a înfiinţa o universitate de stat cu predare în limba maghiară şi ar fi şi un gest de reparaţie faţă de abuzurile dictaturii comuniste", a spus deputatul UDMR.
El a afirmat că tot ceea ce s-a construit în ultimii 22 de ani s-a bazat pe un dialog permanent cu mijloace politice parlamentare.
"Anularea, retragerea drepturilor câştigate este un lucru extrem de grav şi îngrijorător", a apreciat Kelemen Hunor, adăugând că UDMR "nu va accepta renunţarea la identitatea proprie, asimilarea sau plecarea din ţară", ci va folosi mijloacele legale pentru păstrarea drepturilor obţinute.
Liderul UDMR a susţinut că schimbarea guvernului trebuia să aibă loc în urma alegerilor parlamentare, şi nu "printr-o regrupare internă".