Tăriceanu către UDMR: Demersul pe care îl susţineţi merge spre segregare sau izolaţionism

Epoch Times România
07.05.2012

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că demersul pe care UDMR îl susţine în legătură cu linia de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş merge spre segregare sau izolaţionism, punctând că România a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.

El s-a adresat preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, şi a susţinut în discurs că nu este obişnuit să vorbească din această postură pentru că niciodată nu a fost obişnuit să folosească "nici arcuşul, nici peria, ci arma tradiţională din Parlament, respectiv sabia cuvântului".

"Îmi pare rău că trebuie să fac acest lucru încrucişându-mi sabia cu preşedintele UDMR pe care, ascultându-l, m-am trezit din amorţeala luărilor de cuvânt precedente, pentru că am avut impresia pentru câteva clipe că trăiesc în altă ţară, în care minorităţile sunt desconsiderate, în care drepturile minorităţilor sunt călcate în picioare şi din acest motiv aş putea să-i rog pe colegii din UDMR, ai celorlalte minorităţi reprezentate în Parlament să-şi ia un moment de reflexie şi să considere că poate nu au întotdeauna dreptate. (...) Demersul pe care îl susţineţi cu atâta fervoare mi se pare că merge exact în contrasens cu ceea ce Europa vrea să devină. Mi se pare că nu realizaţi că mergeţi către un drum care înseamnă, mai degrabă, segregare sau izolaţionism şi mie mi se pare că este regretabil", a spus Tăriceanu.

Liberalul a subliniat că România a făcut progrese importante în ceea ce priveşte acordarea drepturilor minorităţilor. "Minorităţile au câştigat drepturi importante, au obţinut lucruri pe care nu le visau, poate, cu efortul nostru al tuturor", a afirmat Tăriceanu.

El a susţinut că UDMR nu are de ce se teme pentru viitor.

"Nu aveţi de ce a vă teme pentru viitor (...) şi cred că preocuparea dv şi a noastră de a vă păstra identitatea în ceea ce priveşte limba, cultura, tradiţiile nu trebuie să fie sub semnul întrebării şi nu trebuie să aveţi grijă în această direcţie", a replicat liberalul.

Liderul PNL a susţinut că în ceea ce priveşte noul Guvern constată o atitudine diferită, arătând că oamenii din echipa Cabinetului Ponta au o experienţă solidă, iar Executivul se bazează pe o majoritate rezultată în urma votului din 2008.

"După trei ani şi jumătate, în sfârşit, avem un prim-ministru de-adevăratelea, adică astăzi îi încetează mandatul de prim-ministrul domnului Traian Băsescu, un mandat pe care l-a exercitat când abuziv, când pe şest, când insinuant, dar mereu încălcând atribuţiile constituţionale şi reuşind să facă praf rolul preşedintelui de mediator în societate şi de arbitru în viaţa politică prin intrarea în rolul de preşedinte-jucător care vine în contradicţie flagrantă atât cu litera, cât şi cu spiritul Constituţiei", a spus Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor