Ponta: UDMR nu participă la guvernare; Executivul USL nu va promova politici împotriva minorităţilor

Epoch Times România
07.05.2012

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, după întâlnirea cu liderii UDMR, că nu se pune problema unei participări a UDMR la guvernare, iar Executivul USL nu va promova politici împotriva minorităţilor.

"Lucrurile sunt foarte clare pentru ambele părţi: în primul rând, nu se pune problema unei participări a UDMR la guvernare, dânşii vor fi în Opoziţie noi vom fi la guvernare. În al doilea rând, nu se pune problema unui Guvern USL condus de mine care să promoveze politici împotriva minorităţilor naţionale şi împotriva standardelor europene în acest sens", a afirmat Victor Ponta.

El a subliniat că trebuie să aibă un dialog cu liderii UDMR aşa cum a avut şi când aceştia erau la guvernare, iar USL în Opoziţie.

"Vom avea dialog şi în continuare pentru că trăim în aceeaşi ţară, pentru că trebuie să avem grijă ca relaţiile între majoritate şi minoritate să nu fie perturbate nici de o parte nici de alta. Am mai spus un lucru pe care îl spuneam tot timpul şi când eram în Opoziţie şi îl voi spune şi în continuare, reprezentanţii legitimi şi partenerii de dialog ai minorităţii maghiare din România pentru noi au fost şi vor fi cei de la UDMR. Nu vom face nimic care să încurajeze forţele extremiste care au apărut în cadrul minorităţii maghiare şi cred că şi de pe aceste poziţii noi fiind la guvernare, dânşii fiind în Opoziţie putem să dialogăm referitor la marile probleme care privesc România", a susţinut liderul USL.

Victor Ponta a menţionat că UDMR nu va vota Cabinetul pe care l-a propus şi că oricum nu a cerut acest lucru în cadrul întâlnirii.

Premierul desemnat a susţinut că, la nivelul comisiilor, este convins că parlamentarii UDMR vor vota în funcţie de fiecare prestaţie a ministrului, acest lucru nefiind discutat în cadrul acestei întâlniri şi nici nu s-a negociat asupra acestui aspect.

În ceea ce priveşte o susţinere a UDMR pe termen lung a Guvernului USL, Victor Ponta a arătat că vor exista discuţii punctuale pe tot ceea ce ţine de drepturile minorităţilor.

El a adăugat că textul acordului dintre USL şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale prevede adoptarea legii minorităţilor - acesta fiind un punct de bifat în această legislatură, dar fără prevederea privind autonomia culturală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor