Hunedoara: Ţuica de cireşe, o raritate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Epoch Times România
18.07.2009

Tradiţia ţuicii de cireşe, cea mai căutată băutură la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, începe să se piardă în satele de la poalele Apusenilor, chiar dacă cireşii "gem" anul acesta de atâtea fructe.

Locuitorii comunei Bulzeştii de Sus, din judeţul Hunedoara, sunt renumiţi şi acum pentru calitatea ţuicii de cireşe obţinută în sat, dar cazanele folosite la distilarea borhotului nu mai "duduie" ca odinioară în curţile localnicilor.

"Sunt foarte multe cireşe anul acesta. În zona noastră, unde este mai frig, cireşele se coc mai târziu, dar acum nu mai are cine să le culeagă. Obiceiul ţuicii de cireşe se pierde încet-încet pentru că oamenii din sat au îmbătrânit. Nu mai avem tineri...", spunea, cu regret în glas, primarul comunei Bulzeştii de Sus, Dumitru Stănilă.

De altfel, datele oficiale prezintă o realitate crudă a satului situat la poalele Muntelui Găina: în comuna Bulzeştii de Sus, pe un areal de 11.000 de hectare, mai trăiesc acum doar 300 de oameni, iar media de vârstă a acestora depăşeşte 60 de ani.

Fostul poştaş al comunei, Dorel Paul, îşi aduce aminte de vremurile tinereţii, când urca pe Muntele Găina alături de alţi feciori din sat şi ofereau ţuică de cireşe la Târgul de Fete.

"Ţuica de cireşe se făcea înainte de Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Se urca acolo cu ţuică, iar cea de cireşe era mai scumpă decât aia de prune. Întotdeauna s-o căutat ţuica de cireşe şi mergea la vânzare mult mai bine decât aia de prune sau cea de mere", susţine Dorel Paul, acum pensionar.

Oamenii satului rememorează vremurile de acum 20 de ani. În comună se culegeau atunci peste 20 de tone de cireşe, iar la strânsul fructelor, care dura peste o săptămână, participa toată familia. După o perioadă de fermentare, borhotul era distilat în patru cazane care funcţionau aproape fără încetare pe marginea unor cursuri de apă.

Ţuica de cireşe avea o tehnică aparte de preparare, care presupunea trecea de două ori prin cazanul din cupru, ca să prindă o tărie de 40-60 de grade. În comparaţie, ţuica de prune sau cea de mere se obţine la 30 de grade, dar pentru "cunoscători" şi aceasta era "întoarsă de două ori".

Ţuica de cireşe este apreciată ca fiind, de departe, cea mai bună din ţinutul Apusenilor, iar litrul se vinde cu preţuri între 30 şi 40 de lei, "după cum e omul" care vinde, dar şi cel care cumpără.

Mii de oameni sunt aşteptaţi, la acest sfârşit de săptămână la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută şi cea mai veche manifestare populară din Transilvania. Evenimentul va avea loc pe un platou situat la confluenţa judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara, la o altitudine de aproape 1.470 de metri.

Târgul de Fete este atestat documentar din anul 1816. Împăratul austriac Franz Joseph I a vizitat Târgul de Fete în anul 1852 în calitate de principe al Transilvaniei. I-a urmat, câteva decenii mai târziu, regele Ferdinand, în 1924, iar tradiţia sărbătorii continuă şi în zilele noastre.

Întâlnire a moţilor din Apuseni, dar şi a turiştilor de pretutindeni, "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina are loc în a doua decadă a lunii iulie, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor