Directorul Huawei învinuit de fraudă, "nu există cauţiune prea mare pentru ea"

Meng Wanzhou
Meng Wanzhou (Captură video, youtube)

În timpul primei audieri a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wangzhou, procurorii canadieni au dezvăluit acuzaţiile pe baza cărora Statele Unite solicită extrădarea acestuia: ea a fost acuzată de o conspiraţie pentru a înşela băncile, procurorii susţinând că a încercat să acopere tranzacţiile companiei cu Iranul care sunt ilegale.

Directorul Huawei a fost reţinut săptămâna aceasta în Canada, în timp ce schimba avioane, pe baza unui mandat de arestare motivat de o cerere de extrădare din partea SUA.

Meng este fiica fondatorului companiei Huawei, un gigant în materie de echipamente de comunicaţii, dar care are o reputaţie dubioasă din cauza controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez asupra companiei.

În ciuda gravităţii acuzaţiilor împotriva sa, Meng a intrat în sala de judecată zâmbind şi râzând împreună cu avocatul său, iar în timpul procedurilor, a putut fi observată cum îi făcea semne de încurajare.

Dar buna sa dispoziţie s-a prăbuşit în momentul în care procurorul canadian a făcut o descriere a acuzaţiilor cu care se confruntă Meng - multiple cazuri de fraudă în formă continuată pentru a evita sancţiunile împotriva Iranului impuse de SUA şi UE.

Procurorii au acuzat că, între 2009 şi 2014, Meng a ajutat la ascunderea relaţiei dintre Skycom, o subsidiară a Huawei care are legături strânse cu societatea-mamă, cu unele companii iraniene.

Meng ar fi folosit înşelăciunea pentru a atrage băncile în facilitarea tranzacţiilor care au încălcat sancţiunile americane, expunându-le eventuale amenzi, a declarat procurorul cazului, care nu a numit băncile (în ciuda faptului că mass-media din SUA a raportat joi că un monitor federal de la HSBC a semnalat o tranzacţie suspectă implicând Huawei).

Procurorul canadian a acuzat-o pe Meng că a evitat să călătorească în SUA după ce a aflat despre mandatul de arestare emis de un judecător din New York în luna august.

Când judecătorul a trebuit să stabilească suma cauţiunii, procurorul canadian a cerut ca fiicei fondatorului companiei Huawei ar trebui să i se refuze cauţiunea pentru că prezintă un risc însemnat de fugă din faţa justiţiei.

Meng se confruntă cu mai multe acuzaţii de fraudă, fiecare dintre ele având o pedeapsă maximă de 30 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe