Directorul Huawei învinuit de fraudă, "nu există cauţiune prea mare pentru ea"

Meng Wanzhou
Meng Wanzhou (Captură video, youtube)

În timpul primei audieri a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wangzhou, procurorii canadieni au dezvăluit acuzaţiile pe baza cărora Statele Unite solicită extrădarea acestuia: ea a fost acuzată de o conspiraţie pentru a înşela băncile, procurorii susţinând că a încercat să acopere tranzacţiile companiei cu Iranul care sunt ilegale.

Directorul Huawei a fost reţinut săptămâna aceasta în Canada, în timp ce schimba avioane, pe baza unui mandat de arestare motivat de o cerere de extrădare din partea SUA.

Meng este fiica fondatorului companiei Huawei, un gigant în materie de echipamente de comunicaţii, dar care are o reputaţie dubioasă din cauza controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez asupra companiei.

În ciuda gravităţii acuzaţiilor împotriva sa, Meng a intrat în sala de judecată zâmbind şi râzând împreună cu avocatul său, iar în timpul procedurilor, a putut fi observată cum îi făcea semne de încurajare.

Dar buna sa dispoziţie s-a prăbuşit în momentul în care procurorul canadian a făcut o descriere a acuzaţiilor cu care se confruntă Meng - multiple cazuri de fraudă în formă continuată pentru a evita sancţiunile împotriva Iranului impuse de SUA şi UE.

Procurorii au acuzat că, între 2009 şi 2014, Meng a ajutat la ascunderea relaţiei dintre Skycom, o subsidiară a Huawei care are legături strânse cu societatea-mamă, cu unele companii iraniene.

Meng ar fi folosit înşelăciunea pentru a atrage băncile în facilitarea tranzacţiilor care au încălcat sancţiunile americane, expunându-le eventuale amenzi, a declarat procurorul cazului, care nu a numit băncile (în ciuda faptului că mass-media din SUA a raportat joi că un monitor federal de la HSBC a semnalat o tranzacţie suspectă implicând Huawei).

Procurorul canadian a acuzat-o pe Meng că a evitat să călătorească în SUA după ce a aflat despre mandatul de arestare emis de un judecător din New York în luna august.

Când judecătorul a trebuit să stabilească suma cauţiunii, procurorul canadian a cerut ca fiicei fondatorului companiei Huawei ar trebui să i se refuze cauţiunea pentru că prezintă un risc însemnat de fugă din faţa justiţiei.

Meng se confruntă cu mai multe acuzaţii de fraudă, fiecare dintre ele având o pedeapsă maximă de 30 de ani.