HRW: SUA parţial responsabilă pentru morţile civililor în războiul din Yemen

SUA ar trebui să nu mai vândă bombe Arabiei Saudite cât timp ţara arabă este implicată într-un război cu Yemen, susţine organizaţia Human Rights Watch.
Scena unui atac aerian desfăşurat de Arabia Saudită asupra capitalei yemenite Sana’a în 20 iulie 2015.
Scena unui atac aerian desfăşurat de Arabia Saudită asupra capitalei yemenite Sana’a în 20 iulie 2015. (Captură Foto)

Human Rights Watch (HRW), un ONG cu sediul în New York, a cerut Administraţiei preşedintelui Barack Obama să nu mai vândă arme Riadului “în absenţa unor investigaţii serioase asupra presupuselor încălcări ale legilor războiului în Yemen”.

“Administraţia Obama nu ar trebui să vândă bombe Arabiei Saudite”, a susţinut organizaţia într-o declaraţie, făcând referire la un acord recent semnat între SUA şi saudiţi.

Pentagonul a declarat la începutul acestei săptămâni că Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către forţele saudite a mii de bombe ghidate în schimbul sumei de 1,29 miliarde de dolari.

Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (DSCA) a Pentagonului, a susţinut într-o declaraţie că este hotărâtă să susţină Forţele Aeriene Regale Saudite (RSAF) în campania de bombardare a Yemenului, care a luat vieţile a mii de oameni.

“Guvernul american este foarte conştient de faptul că atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de saudiţi au ucis sute de civili în Yemen începând cu luna martie”, a declarat Joe Stork, director adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. “Înarmarea saudiţilor cu mai multe bombe, în aceste circumstanţe, este o reţetă pentru creşterea numărului de morţi civile, pentru care SUA este parţial responsabilă.”

Agresiunea saudită a cauzat moartea a peste 7.100 de persoane şi rănirea a aproximativ 14.000. Loviturile aeriene au produs pagube ridicate infrastructurii şi a altor instituţii, distrugând multe spitale, şcoli şi fabrici.

“Până când Arabia Saudită nu va investiga loviturile aparent ilegale desfăşurate de avioanele de luptă ale coaliţiei şi până când nu va lua măsuri corespunzătoare, SUA nu ar trebui să le mai furnizeze alte bombe”, a susţinut Stork.

Campania de bombardamente împotriva Yemenului a început în 26 martie, fără niciun mandat internaţional, având scopul de a submina mişcarea yemenită Ansarullah şi de a-l readuce la putere pe fostul preşedinte Abd Rabbuh Mansour Hadi, un aliat important al Riadului.

Vânzarea include 22.000 de bombe ghidate şi simple, inclusiv 1.000 de bombe ghidate GBU-10 Paveway II Laser şi peste 5.000 de kituri Joint Direct Attack Munitions, care ar putea transforma bombele mai vechi în arme ghidate de semnale GPS, conform Reuters.

În plus, vânzările au loc după o promisiune făcută de preşedintele american Barack Obama de mărire a sprijinului militar acordat Arabiei Saudite şi altor aliaţi suniţi din Consiliul de Cooperare al Golfului, în contextul acordului nuclear încheiat recent de administraţia sa cu Iranul, un rival şiit în regiune.

Planul de vânzare încă necesită aprobarea Congresului dar, din moment ce astfel de acorduri sunt întotdeauna evaluate înainte ca o notificare oficială să fie transmisă legiuitorilor, este foarte probabil ca lucrurile să se deruleze fără probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe