Forţele yemenite lansează o rachetă Scud împotriva Arabiei Saudite
alte articole
Forţele militare yemenite au lansat o rachetă Scud împotrivă unei ţinte din Arabia Saudită, ca răspuns la campania de atacuri aeriene pe care saudiţii o desfăşoară de câteva luni împotriva Yemenului.
Presa arabă a raportat miercuri că racheta balistică Scud a lovit centrala electrică Hamiyeh din provincia saudită Jizan, ucigând soldaţii care păzeau complexul.
Armata yemenită, susţinută de Comitetele Populare, a lansat de asemenea alte 40 de rachete peste graniţă în sudul Arabiei Saudite, lovind un depozit de arme la baza Beryanin din provincia saudită Najran.
Contraatacul yemenit de miercuri a distrus, de asemenea, mai multe vehicule militare, inclusiv un tanc, în districtele al-Amood şi al-Mam’ud din provincia Jizan.
La rândul lor, avioanele de luptă saudite şi-au continuat miercuri loviturile aeriene zilnice asupra ţintelor yemenite din provinciile Jawf, Hajjah, Sana’a, Sa’ada şi Ma’rib.
În provincia Jawf a fost lovită o zonă rezidenţială, în cadrul acestui atac fiind ucişi şi răniţi mai mulţi oameni. În plus, Şase yemeniţi au fost ucişi în cadrul unui raid aerian saudit asupra unei locuinţe din districtul Razih din provincia Sa’ada.
Alte lovituri aeriene saudite au vizat oraşul Abs din provincia Hajjah, precum şi oraşele Sanhan şi Bani Buhlul din provincia Sana’a. Iar în capitala Sana’a, avioanele de luptă saudite au atacat mai multe zone rezidenţiale, provocând câteva victime.
Arabia Saudită a lansat o campanie militară împotriva Yemenului în 26 martie, fără un mandat ONU, urmărind să suprime mişcarea populară yemenită Houthi Ansarullah, ai cărei luptători l-au forţat pe preşedintele Abd Rabbuh Mansour Hadi să fugă în exil. Hadi este susţinut de SUA şi este un aliat puternic al Riadului.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat într-un raport publicat recent că loviturile aeriene saudite au atins în principal zonele populate de civili, în apropierea cărora nu există ţinte militare identificabile, cauzând numeroase victime civile.
În raportul său, Amnesty a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să creeze o comisie internaţională de anchetă pentru investigarea unor presupuse crime de război comise în Yemen.
Măcelul saudit a produs până acum în Yemen peste 5.000 de morţi şi a forţat peste 1,3 milioane de persoane să se refugieze în alte zone din ţară, conform agenţiilor ONU.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.