Spital al Médecins Sans Frontières, distrus de coaliţia condusă de saudiţi în Yemen

Grupul umanitar internaţional Medecins Sans Frontières susţine că loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de saudiţi au distrus unul dintre spitalele sale din nordul Yemenului. Este cel de-al doilea atac asupra unei clinici MSF în mai puţin de o lună.
Spitalul MSF distrus de saudiţi în privincia yemenită Saada.
Spitalul MSF distrus de saudiţi în privincia yemenită Saada. (Captură Foto)

Medecins Sans Frontières (MSF) a declarat că mai multe atacuri aeriene pe timp de noapte au lovit un mic spital din districtul Haydan al provinciei yemenite Saada, rănind un membru al personalului său, conform Deutsche Welle.

“Acest atac este o altă demonstraţie a nepăsării totale faţă de civilii din Yemen, unde bombardamentele au devenit o rutină zilnică”, a declarat Hassan Boucenine, şeful misiunii MSF în Yemen.

Arabia Saudită şi un grup de aliaţi din Golf desfăşoară din luna martie lovituri aeriene împotriva rebelilor şiiţi Houthi, susţinuţi de Iran, după ce grupul a ocupat capitala Sanaa şi a forţat căderea guvernului yemenit şi fuga preşedintelui. Saada, o fortăreaţă principală a rebelilor Houthi, a fost ţinta unor bombardamente intense din partea forţelor conduse de saudiţi.

MSF a cerut o explicaţie din partea coaliţiei conduse de saudiţi, susţinând că, de fapt, coordonatele de GPS ale spitalului au fost prezentate în mod regulat coaliţiei şi că acoperişul clădirii poate fi identificat în mod clar prin logo-ului organizaţiei.

Dar, conform Reuters, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, generalul de brigadă Ahmed Asseri, a negat faptul că avioanele saudite au lovit spitalul.

Clinica este singura sursă de ajutor medical pentru cei 200.000 de oameni care locuiesc în regiunea nord-vestică a ţării.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat atacul şi a cerut tuturor părţilor implicate în conflictul din Yemen “să înceteze toate operaţiunile, inclusiv loviturile aeriene”.

Amnesty Internaţional a făcut apel pentru demararea unei investigaţii independente asupra acestui incident, susţinând că atacul ar putea fi considerat o crimă de război.

Biroul Comisarului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat marţi că aproximativ 2.615 civili au fost ucişi în violenţele din Yemen în ultimele 6 luni. Rupert Colville, purtător de cuvânt pentru OHCHR, a declarat că aproximativ două treimi dintre victime au fost cauzate de loviturile aeriene, iar restul de către rebelii Houthi şi aliaţii lor. În plus, mii de yemeniţi au nevoie imediată de ajutoare umanitare.

Atacul asupra clinicii MSF din Saada are loc după un raid aerian american asupra altui spital MSF în oraşul afgan Kunduz în 3 octombrie. Cel puţin 30 de oameni au murit în acel atac, care a fost descris ulterior ca o greşeală şi care l-a forţat pe preşedintele Barack Obama să îşi ceară scuze public. MSF a cerut în repetate rânduri o investigaţie independentă, susţinând că atacul ar reprezenta o crimă de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe