Hrebenciuc senior rămâne după gratii. Juniorul scapă şi ajunge în arest la domiciliu

Andrei Pricopie
23.12.2014

alte articole

Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.12.2014

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, acuzat de corupţie în dosarul retrocedării ilegale de pădure va rămâne în arest preventiv, însă fiul său, Andrei, va fi cercetat în arest la domiciliu, au decis, în mod definitiv, luni seară, magistraţii Curţii Supreme, a informat Mediafax.

Deputatul pesedist Ioan Adam şi beneficiarul retrocedării ilegale, Paltin Sturdza, rămân, de asemnea, în arestul poliţiei, instanţa respingând contestaţiile depuse de aceştia la măsura preventivă.

Judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna este, de asemenea, arestat preventiv din 17 decembrie, acesta fiind acuzat că ar fi luat mită de la Ioan Adam pentru a da o soluţie favorabilă lui Paltin Sturdza. Ordog, ca şi colegul său Gabriel Uţă, era cercetat iniţial în libertate, însă anchetatorii au cerut arestarea sa, date fiind indiciile legate de mită.

În dosar sunt urmăriţi penal, printre alţii, şi socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu, colegul său Dan Şova, directorul general al Romsilva, precum şi Adam Crăciunescu.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că ar fi intervenit, prin socrul premierului, Ilie Sârbu, la Romsilva pentru ca instituţia să nu solicite anularea unei hotărâri prin care au fost împroprietăriţi ilegal oameni de afaceri cu peste 43.227 de hectare de pădure, prejudiciind astfel Romsilva cu 303.888.615 de euro.

Liderul PSD se află în arest din 29 octombrie, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spălare de bani, cumpărare de influenţă şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţa, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe, la 17 aprilie 2012, o hotărâre judecătorească în favorarea sa, "prin interpretarea părtinitoare a probelor şi denaturarea stării de fapt", producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro, reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de pădure.

La scurt timp după decizia Tribunalului Covasna, Paltin Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup "ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei, cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată".

În acest sens, în aprilie 2013, Hrebenciuc şi Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam şi lui Paltin Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici care trebuiau sa îl pună în posesie pe Sturdza şi să elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare - printre care Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava şi Romsilva - să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău. Hrebenciuc şi Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervenţiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.

Hrebenciuc mai este acuzat că, începând din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sârbu să-i transmită "mesaje obligatorii" directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, membru în acelaşi partid, în legătură cu modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de pădure.

La rândul său, Andrei Hrebenciuc l-ar fi ajutat pe tatăl său să comită infracţiunea de trafic de influenţă. Potrivit DNA, Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a evidenţiat DNA.

DNA a stabilit că SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediul social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu şi Ioan Adam, cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma sa fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor