Hong Kong: rezultate mixte la primele alegeri de la Mişcarea Umbrelelor

În cadrul primelor alegeri din Hong Kong de la protestele pro-democraţie în masă, aşa zisa Mişcare a Umbrelelor a câştigat cel puţin 4 locuri în consiliile districtuale.
Mii de manifestanţi pro-democraţie se află în ceea ce ei numesc “Piaţa Umbrelelor”, în districtul Central al Hong Kong-ului, 10 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Andrei Popescu
23.11.2015

În ciuda succesului redus al aşa numiţilor “soldaţi ai umbrelelor” din Hong Kong în cadrul alegerilor de duminică, balanţa puterii în districtul semi-autonom rămâne în mare parte la fel.

Analiştii scrutinului consideră totuşi că rezultatele reflectă sprijinul continuu pentru mişcarea pro-democraţie din Hong Kong. Aproximativ 900 de candidaţi au concurat pentru 431 de locuri în 18 consilii districtuale din Hong Kong.

Prezenţă record

“A fost o surpriză totală. Simt că Mişcarea Umbrelelor a trezit mulţi oameni cărora nu le-a păsat niciodată de consiliul districtual şi politică”, a declarat Clarisse Yeung Suet-ying, care a câştigat împotriva unui candidat pro-Beijing.

Alegerile de duminică au atras un număr record de peste 1,4 milioane de cetăţeni, adică 47% din populaţia oraşului.

Şeful executiv al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, Leung Chun-ying, a declarat că prezenţa la vot sugerează faptul că “oamenii acordă mai multă atenţie dreptului lor de a vota”.

China ţine căpăstrul în Hong Kong

De la retrocedarea Hong Kong-ului către China, regimul comunist a interferat cu legislaţia oraşului, încercând chiar să forţeze adoptarea unei controversate legi privind securitatea naţională în 2003.

În 2014, China a adoptat Carta Albă în luna iunie, declarând o “jurisdicţie extinsă” asupra Hong Kong-ului. În 31 august, Beijingul a oferit un plan de "reformare" a alegerilor, care permitea cetăţenilor oraşului să voteze un şef executiv în cadrul unui vot universal, cu condiţia să aleagă doar între 2 sau 3 candidaţi aleşi şi aprobaţi de un comitet controlat de Partidul Comunist Chinez.

Aceste decizii au declanşat nemulţumiri puternice în rândul cetăţenilor din Hong Kong, atenţi la manevrele regimului comunist, care, de la preluarea oraşului, încearcă să submineze sistemul democratic lăsat de britanici.

În semn de protest faţă de maşinaţiunile Chinei, zeci de mii de persoane au ieşit anul trecut pe străzile din Hong Kong, în cadrul unei mişcări numite Revoluţia Umbrelelor, care a durat 3 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor