Hong Kong: Mogulul media anti-comunist Jimmy Lai rămâne în arest. I s-a refuzat pentru a doua oară cauţiunea

Partidul Comunist Chinez îşi arată puterea - respectatul magnat al presei anti-comuniste din Hong Kong, Jimmy Lai, scos la paradă în lanţuri pentru a se prezenta la procese politice
Partidul Comunist Chinez îşi arată puterea - respectatul magnat al presei anti-comuniste din Hong Kong, Jimmy Lai, scos la paradă în lanţuri pentru a se prezenta la procese politice (Getty Images)

Magnatului pro-democraţie din Hong Kong, Jimmy Lai, i s-a refuzat cauţiunea pentru a doua oară - după ce a apărut pentru scurt timp, sâmbătă, în faţa unui tribunal ca învinuit în conformitate cu o lege de aşa-zisă securitate naţională impusă de Partidul Comunist Chinez asupra Hong Kong-ului.

Lai, unul dintre cei mai respectaţi lideri de business din Hong Kong, în vârstă de 72 de ani, fost acuzat vineri de „colaborare cu forţe străine şi periclitare a securităţii naţionale”, o infracţiune vag definită în controversata lege care prevede pedepse severe - până la închisoare pe viaţă - pentru delicte vag definite.

Legea a fost impusă de China comunistă asupra oraşului rebel, zguduit de manifestaţii anti-comuniste masive în decursul anului 2019 ca răspuns la manevrele Beijing-ului de a distruge independenţa Justiţiei.

Lai a fost adus la Curtea Magistraţilor din cartierul Kowloon West sâmbătă dimineaţă, unde magistratul şef din Hong Kong, Victor So, i-a refuzat cauţiunea şi a amânat cazul până la 16 aprilie 2021. Procurorii au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru a investiga cele peste o mie de postări pe Twitter-ul făcute de contul lui Jimmy Lai, precum şi vizitele recente ale acestuia în străinătate - unde a cerut SUA să sancţioneze guvernul marionetă al Hong Kong-ului şi oficialii Chinei comuniste.

Jimmy Lai a vizitat frecvent Washingtonul, unde se întâlnea cu oficiali, inclusiv cu secretarul de stat Mike Pompeo, pentru a coagula sprijin pentru democraţia din Hong Kong. Acţiunile sale au generat reacţii virulente în China, fiind deseori numit „trădător” de către ziariştii de casă ai Partidului.

Acelaşi judecător, care este unul dintre cei şase magistraţi aleşi de şefa guvernului Regiunii Administrative Hong Kong, Carrie Lam, pentru a se ocupa de cazurile de securitate naţională, a hotărât, pe 3 decembrie, să-l ţină pe Lai după gratii pentru o acuzaţie separată de presupusa fraudă.

Pentru această acuzaţie, Lai a fost arestat preventiv până la data următoarei sale apariţii în instanţă, tot în 16 aprilie 2021.

Lai este fondatorul firmei Next Digital, o companie care se concentrează în principal pe media şi edituri şi care deţine ziarul Apple Daily - publicaţie care, alături de Epoch Times HK au ţinut vie flacara anti-comunistă după iunie 2019.

Jimmy Lai a fost arestat pentru prima oară în august 2020 în temeiul legii securităţii naţionale sub „suspiciunea de coluziune cu o ţară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională [a Chinei n.r.], conspiraţie pentru fraudare şi alte infracţiuni”.

În marja arestării sale, aproximativ 200 de ofiţeri de poliţie din oraş au percheziţionat redacţia ziarului Apple Daily în aceeaşi zi, căutând documente nespecificate.

Ulterior, Jimmy Lai a fost eliberat pe cauţiune, dar poliţia a percheziţionat din nou birourile companiei sale în octombrie, după care el şi doi directori ai Next Digital au fost învinuiţi de înşelăciune - fiind acuzaţi că ar fi încălcat condiţiile de închiriere a spaţiului de birouri ale firmei.

Acuzaţiile au fost ridiculizate în mass media din Hong Kong. Cu toate acestea, lui Jimmy Lai i-a fost refuzată cauţiunea pe 3 decembrie.

Criticii, inclusiv ţările occidentale şi grupurile care monitorizează respectarea drepturilor omului, sunt de părere că legea aşa-zisei securităţi naţionale serveşte ca un cadru legal prin care Partidul Comunist de la Beijing doreşte să reducă la tăcere dizidenţii din oraş sub masca protejării „securităţii naţionale”.

Alţi trei activişti pro-democraţie - Joshua Wong şi doi dintre colegii săi, Agnes Chow şi Ivan Lam - au primit recent sentinţe de câteva luni de închisoare pentru rolurile pe care le-au avut în organizarea unui protest de masă în iunie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe