Patronului ziarului Apple Daily din Hong Kong i se refuză cauţiunea într-un proces politic
focus
alte articole
Distrugerea mişcării pro-democraţie din Hong Kong de către Partidul Comunist Chinez este aproape completă.
Joi, lui Jimmy Lai, patronul ziarului Apple Daily - una dintre cele mai active voci critice la adresa regimului opresiv al Beijingului - i s-a refuzat cauţiunea într-un dosar în care era acuzat de fraudă. Lai este cunoscut pentru faptul că a sprijinit cu propriii bani mişcarea anti-comunistă din oraş. Majoritatea analiştilor consideră că acuzaţiile de fraudă sunt o înscenare politică.
Ştirile despre arestarea preventivă a lui Lai au izbucnit joi dimineaţă în Hong Kong, chiar în momentul în care parlamentarul Ted Hui Chi-fung, unul dintre cei mai proeminenţi apărători ai democraţiei din centrul financiar, a anunţat că va încerca să se refugieze în Marea Britanie, pentru a scăpa de persecuţia Partidului Comunist.
Ted Hui se confruntă cu nouă acuzaţii legate de rolul său în mişcarea pro-democraţie.
Marea Britanie a insistat că va acorda azil oricărui locuitor al oraşului Hong Kong dacă este persecutat pentru activism politic.
Respingerea cererii de eliberare pe cauţiune a lui Jimmy Lai pare să facă parte dintr-un show de forţă al Partidului Comunist Chinez, care survine într-un moment greu pentru administraţia Trump, singurul aliat al susţinătorilor democraţiei din oraş. Administraţia Trump este ocupată cu depunerea de contestaţii în instanţe acuzând fraudarea procesului electoral american pe scară largă.
Hui a fugit deja în Danemarca, unde a anunţat că intenţionează să solicite azil. El a recunoscut într-un interviu că probabil nu se va întoarce în Hong Kong de teamă să nu fie închis. „Nu există cuvinte care să-mi descrie durerea, îmi este greu să-mi reţin lacrimile”, a declarat Hui joi seară. „Conform legii securităţii naţionale, peste noi a venit întunericul tiraniei şi mi se frânge inima să aud despre soarta multor prieteni”.
Dezvăluind că Marea Britanie va fi următoarea sa oprire, Hui a spus că „misiunea vieţii lui a devenit coalizarea unui front de luptă internaţional" împotriva amestecului comunist în Hong Kong cu activişti care locuiesc în străinătate, inclusiv Nathan Law Kwun-chung, care a fugit mai înainte la Londra.
Hui a susţinut, de asemenea, că membrii familiei sale sunt hărţuiţi de autorităţi, aceasta fiind o tactică uzitată frecvent de Partidul Comunist pentru a exercita presiune asupra exilaţilor.
Cazurile Jimmy Lai şi Ted Hui nu sunt singulare. Agnes Chow şi Joshua Wong - personalităţi ale societăţii civile, cunoscute pentru poziţia lor anti-comunistă - se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii care le pot aduce pedepse cu închisoarea, fiind urmăriţi în justiţie în cadrul unei legi de aşa-zisă securitate naţională impusă de Partidul Comunist Chinez asupra oraşului Hong Kong. Legea prevede pedepse severe, inclusiv închisoarea pe viaţă, delicte vag definite, precum separaţionismul şi colaborarea cu forţele străine.