Hong Kong: Lideri ai protestelor pro-democraţie trimişi la închisoare

Scenă din timpul protestelor democratice din Hong Kong în 2014.
Scenă din timpul protestelor democratice din Hong Kong în 2014. (Getty Images)

O instanţă din Hong Kong a acordat miercuri sentinţe cu până la 16 luni de închisoare în cazul a 8 lideri ai “Mişcării Umbrelelor”, la o lună după ce aceştia au fost găsiţi vinovaţi de organizarea unui protest pro-democraţie de 79 de zile în 2014, potrivit Deutsche Welle.

Mişcarea a cerut ca cei 5 milioane de alegători din Hong Kong să primească dreptul de a alege liderul teritoriului chinez semi-autonom.

Astfel, profesorii Benny Tai şi Chan Kinman au primit 16 luni de închisoare; preotul Chu Yiu-ming a primit doi ani cu suspendare; doi acuzaţi au primit 8 luni; alţi doi lideri au primit tot 8 luni de închisoare, dar cu suspendare; şi liderul studenţilor Tommy Cheung, a primit 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Instanţa i-a găsit vinovaţi de incitare la tulburarea liniştii publice. De asemenea, cinci au mai fost găsiţi vinovaţi de “instigare la incitare” la tulburarea liniştii publice.

Tribunalul a amânat cu 6 luni pronunţarea sentinţei în cazul ultimului acuzat, Tanya Chan, deoaarece activista în vârstă de 47 de ani urmează să fie operată din cauza unei tumori pe creier.

Sentinţele au stabilit un nou precedent, potrivit lui Joshua Wong, un alt lider al “Mişcării Umbrelelor”. “Anterior, niciunul dintre noi nu şi-a imaginat că am putea fi închişi o perioadă mai mare de un an, dar acum nu poţi să mai ştii”, a declarat el agenţiei de ştiri DPA.

Sentinţele anunţate miercuri sunt cele mai aspre pedepse de până acum pentru cei implicaţi în proteste din 2014. Activistul Raphael Wong, care a fost condamnat la 8 luni de închisoare, a răpuns sfidător după ce a fost anunţată decizia instanţei. “Determinarea noastră de a lupta pentru democraţie nu se va schimba”, a susţinut el în timp ce era condus de gardieni.

În Taiwan, oficiali guvernamentali au criticat Beijingul pentru nerespectarea principiului “o ţară, două sisteme”, care a promis drepturi speciale Hong Kong-ului după ce a fost returnat Chinei în 1997. Modelul urmează să expire în 2047.

“Întreaga lume observă cum se aplică principiul ‘o ţară, două sisteme’ în Hong Kong. Nici cetăţenii noştri nu vor fi înşelaţi”, a susţinut într-o declaraţie Consiliul Taiwanez pentru Probleme legate de China Continentală.