Banca americană JP Morgan acuzată de dare de mită în China

EC (Comisia de control financiar din SUA) a deschis o anchetă împotriva băncii americane JP Morgan, care ar fi asigurat un loc de muncă „copiilor de bani gata” ai oficialilor chinezi de rang înalt din China, pentru a-şi asigura intrări pe piaţa chineză
JPMorgan Chase & Co (Spencer Platt / Getty Images)
Mioara Stoica
20.08.2013

SEC (Comisia de control financiar din SUA) a deschis o anchetă împotriva băncii americane JP Morgan, care ar fi asigurat un loc de muncă „copiilor de bani gata” ai oficialilor chinezi de rang înalt şi ai directorilor de companii mari pentru a-şi deschide calea în mediul de afaceri locale, pe teritoriul Chinei. Problemele continuă pentru banca JP Morgan, care se află deja în centrul atenţiei pentru creditele ipotecare subprime.

Aceasta este noua frontieră a dării de mită. Angajarea de copii răsfăţaţi. JP Morgan este, din nou, în lumina reflectoarelor deoarece a dat locuri de muncă tinerelor vlăstare ale liderilor celor mai mari oficiali de Partid şi ai directorilor de companii de stat din China, în schimbul ajutorului în afaceri pe teritoriul ţării. Lumina reflectoarelor pe bancă, a fost aprinsă de Comisia SEC care, potrivit presei, a deschis o anchetă privind recrutarea în teritoriu, unde relaţiile personale joacă un rol-cheie în încheierea tranzacţiilor. Practica nu este o noutate. Printre băncile din Wall Street, raportează ziarele americane, este de fapt destul de comun să fie angajaţi copiii de manageri şi politicieni din China pentru a deschide calea afacerilor lor.

Banca, potrivit unui raport din partea Comisiei, l-ar fi angajat pe Tang Xiaoning, fiul lui Tang Shuangning, un fost executiv al Autorităţii pe controlul bancar din China, între timp devenit preşedinte al China Everbright Group, o conglomerată publică, de la care JP Morgan, după preluarea mandatului, ar fi primit comisioane importante, inclusiv sfaturi pentru a elibera capital unei filiale controlate.

Birourile Institutului American de la Hong Kong, de asemenea, ar fi angajat-o pe Zhang Xixi, fiica unui lider important al căilor ferate din China, apoi arestat din cauza implicării sale într-un scandal de mită, în schimbul consilierii cu privire la debutul pe piaţa de capital al companiei, care a dat fructe de 5 miliarde de dolari.

Un fost profesor de la Universitatea Renmin din China, şi un fost bancher, a declarat pentru Huffington Post că acest lucru se întâmplă de douăzeci de ani, referindu-se la obiceiul pe care le au marile bănci americane de a face angajări „orientate" pentru a se stabili în cele mai bune zone din ţară.

Ancheta de recrutare din China, vine într-un moment deosebit de sensibil pentru JP Morgan. Departamentul de Justiţie a început, de fapt, în ultimele săptămâni o anchetă penală împotriva acesteia pentru titlurile „scăzute" şi vândute înainte de criza financiară, între 2005 şi 2007. Banca este, de asemenea, în centrul atenţiei pentru pierderea de aproximativ 6 miliarde de dolari, anunţată în primăvara anului trecut, din cauza pariurilor riscante pe instrumente derivate.

Procesele legale din ce în ce mai dese ar putea costa băncii cca. 6,8 miliarde de dolari pentru litigii, excluzând rezervele actuale. O cifră care, potrivit unei analize a Barclays Research, este cea mai mare dintre toţi creditorii americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor