Hollande nu exclude o intervenţie militară în Siria
alte articole
Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat marţi, pentru France 2, că o intervenţie militară în Siria nu poate fi exclusă, dacă va exista o rezoluţie în acest sens a Consiliului de Securitate al ONU.
"Trebuie să găsim şi o soluţie care să nu fie strict militară. Trebuie să facem presiuni pentru a scăpa de regimul Bashar Al-Assad", a mai spus Hollande.
Totodată, preşedintele francez a cerut sancţiuni mai dure împotriva Damascului şi noi negocieri cu aliatul Siriei, Rusia, care s-a opus în două rânduri, alături de China, unor rezoluţii ale ONU privind Siria.
Chestiunea siriană va figura pe agenda discuţiilor care vor avea loc vineri, la Paris, între Francois Hollande şi omologul rus, Vladimir Putin.
Marile puteri occidentale au anunţat marţi că expulzează înalţi diplomaţi sirieni, după uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, în regiunea Hula, relatează BBC News.
Liderii occidentali s-au declarat îngroziţi de aceste crime şi au intensificat presiunea diplomatică asupra guvernului Assad.
Guvernul francez a declarat că "nebunia criminală" a regimului de la Damasc pune în pericol securitatea regională şi a anunţat că o va expulza pe ambasadoarea siriană la Paris.
De asemenea, o reuniune a grupului Prietenii Siriei urmează să aibă loc în Franţa, în luna iulie, a anunţat marţi preşedintele Francois Hollande.
Ulterior, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada şi Australia au anunţat că expulzează înalţi diplomaţi sirieni.
"Comunitatea internaţională este îngrozită de violenţa care continuă, de comportamentul regimului, de uciderea unui număr atât de mare de oameni nevinovaţi", a declarat ministrul britanic de externe, William Hague.
Însărcinatul sirian cu afaceri la Londra trebuie să părăsească ţara în termen de şapte zile, a adăugat el.
Majoritatea victimelor masacrului de vineri, de la Hula, au fost executate, potrivit purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville. El a precizat că printre victime se numără şi 34 de femei. Iar majoritatea cadavrelor prezintă răni de focuri de armă trase de aproape sau de cuţit.
Locuitori din zonă au declarat că membrii unei miliţii proguvernamentale au intrat în casele lor şi au deschis focul fără discriminare. Supravieţuitorii au povestit că s-au ascuns sau s-au prefăcut morţi.
Însă liderii sirieni susţin că masacrul a fost comis de terorişti care vor să facă procesul de pace să eşueze şi să determine puterile occidentale să intervină.