Trimisul special al ONU se duce luni în Siria unde violenţele continuă

Epoch Times România
28.05.2012

Trimisul special al ONU va efectua luni o vizită în Siria, la un zi după ce Naţiunile Unite au condamnat Siria pentru masacrul din oraşul Houla, unde forţele guvernamentale au ucis cel puţin 108 persoane, relatează BBC.

Potrivit ONU, 49 de copii şi 34 de femei s-au aflat printre victime.

Ambasadorul sirian la Naţiunile Unite a respins ceea ce el a numit ”un tsunami de minciuni” al mai multor membri ai Consiliului de Securitate.

Ambasadorul Siriei la Londra a fost convocat la Foreign Office pentru a i se aduce la cunoştiinţă poziţia Guvernului britanic faţă de masacrul de la Houla.

Violenţele au continuat în Siria în pofida acordului de încetare a focului încheiat în martie şi a prezenţei celor 280 de observatori ai ONU.

Activiştii opoziţiei susţin că cel puţin 30 de oameni au fost ucişi duminică în Hama, oraş din centrul ţării.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat masacrul de vineri asupra civililor din Houla şi a cerut autorităţilor de la Damasc să-şi retragă forţele din oraşele controlate de rebeli, conform planului de pace al trimisului special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan.

Membri ai Armatei Siriene Libere susţin că acordul de încetare a focului este ”mort”, iar luptători ai opoziţiei ameninţă cu represalii după ce forţele guvernamentale au ucis vineri cel puţin 85 de persoane în oraşul Houla.

”După o aşteptare lungă, un test de răbdare, centrul de comandă al FSA anunţă că nu mai este posibil să respecte acordul de pace propus de ONU, de care regimul profită pentru a comite tot mai multe masacre împotriva civililor neînarmaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Siriene Libere, colonelul Qasim Saad Eddine, într-un mesaj video difuzat sâmbătă.

Planul de încetare a focului a fost acceptat de Guvernul de la Damasc şi de opoziţie în martie. De atunci însă, peste 1.600 de persoane au fost ucise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor