Kremlinul nu-şi uită opoziţia: Hodorkovski devine suspect într-un caz de crimă în Rusia

Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Rusia doreşte să îl ancheteze pe fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, care este considerat suspect într-un caz de crimă redeschis în Rusia în urma apariţiei unor "noi dovezi", au declarat marţi investigatorii federali ruşi.

Hodorkovski, fostul proprietar al acum defunctei companii petroliere Yukos, a stat 10 ani în închisoare primind comdamnări în două procese considerate politice - după ce a intrat în conflict cu liderul rus Vladimir Putin. Locuind în prezent în Elveţia, Hodorkovski rămâne unul dintre cei mai puternici critici ai Kremlinului, susţine Reuters.

Totuşi, Hodorkovski a negat orice implicare în uciderea din 1998 a lui Vladimir Petuhov, primarul unui oraş siberian unde Yukos deţinea cea mai puternică unitate a sa de producţie petrolieră. El a sugerat pe Twitter că noua investigaţie este motivată politic.

Anunţând pe website-ul său că a fost redeschis cazul, Comitetul Federal pentru Investigaţii, care răspunde direct lui Putin, a declarat că doreşte să îl ancheteze pe Hodorkovski.

“Conform informaţiilor obţinute de Comitetul Investigativ, şeful Yukos Mihail Hodorkovski ar fi putut să comande această crimă, alături de un număr de alte crime serioase”, a declarat purtătorul de cuvânt al comitetului, Vladimir Markin.

“Nu cred că absenţa sa din Rusia va fi un obstacol de netrecut pentru desfăşurarea tuturor acţiunilor investigative necesare.”

Petuhov, care a fost împuşcat fatal, conducea o campanie publică împotriva Yukos datorită unor presupuse taxe neplătite. Un şef al securităţii Yukos a fost condamnat ulterior pentru uciderea primarului.

Vadim Kliuvgant, un avocat pentru Hodorkovski, a declarat agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti că remarcile lui Markin sunt “fantezii”.

Hodorkovski a fost arestat în 2003, fiind acuzat de evaziune fiscală. Fostul magnat al petrolului a fost graţiat şi eliberat din închisoare în 2013.

Hodorkovski a sugerat că redeschiderea cazului este un răspuns la articolele în care îl critică pe Putin, sau un răspuns la decizia unui tribunal internaţional de arbitraj din Haga care a cerut în iulie 2014 ca Rusia să plătească 50 de miliarde USD pentru foştii acţionari ai Yukos, din cauza abuzului împotriva companiei. După condamnarea lui Hodorkovski, Yukos a fost vândută pe bucăţi grupului de apropiaţi ai puterii numit siloviki.

Kremlinul nu s-a conformat şi un grup de foşti acţionari a lansat proceduri legale pentru ca ordinul să fie aplicat forţat. Ulterior, Belgia şi Franţa au încercat să îngheţe mai multe active ruseşti aflate pe teritoriile lor.

Reacţionând la aceste măsuri, Putin a declarat că ţara sa va riposta la rândul său împotriva activelor belgiene şi franceze.

“Va avea loc o reacţie, ne vom apăra interesele. În acest caz, poziţia noastră este clară. În aceste chestiuni, Tribunalul de la Haga îşi poate aplica autoritatea asupra acelor ţări care au semnat şi ratificat Carta Europeană a Energiei”, a declarat Putin, fiind citat de agenţia rusă de ştiri Sputnik. “Rusia nu a ratificat acordul şi din acest motiv nu recunoaştem jurisdicţia acestui tribunal.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe