Hellvig: MDRT are obligaţia să descentralizeze controlul şi monitorizarea fondurilor europene

Epoch Times România
07.05.2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are obligaţia să descentralizeze controlul modului în care sunt cheltuiţi banii europeni şi monitorizarea contractelor către agenţiile de dezvoltare regională, concomitent cu întărirea autorităţii de audit, a declarat, luni, ministrul desemnat pentru Dezvoltare Regională şi Turism, Eduard Hellvig, la audierile în comisiile parlamentare de specialitate.

"Cred că MDRT trebuie să răspundă prin mecanisme şi instrumente care să finalizeze procesul de absorbţie a fondurilor europene. MDRT are obligaţia să descentralizeze controlul şi monitorizarea contractelor către agenţiile de dezvoltare regională. Concomitent, trebuie să întărim autoritatea de audit a ministerului, pentru a avea un control asupra modului de derulare a contractelor. De asemenea, este necesară simplificarea procedurilor de rambursare a cheltuielilor beneficiarilor. Trece şi un an până se primesc avizele. O altă măsură este stabilirea unor termene maxime în care autorităţile să fie obligate să returneze banii pentru beneficiarii de fonduri europene. De fiecare dată există mecanisme subiective", a afirmat Eduard Hellvig.

De asemenea, acesta a precizat că în structurile de management ale MDRT trebuie să existe oameni competenţi.

"Un obiectiv pe care dorim să îl atingem este competenţa şi pregătirea oamenilor care se vor afla în structurile de management din MDRT. Acum sunt oameni pregătiţi, dar este obligatoriu ca cei promovaţi să aibă propriile competenţe, să facă faţă presiunilor din activitatea de zi cu zi", a adăugat ministrul desemnat.

În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, Hellvig a precizat că până la finalul lunii iunie 2012, proiectele aflate în derulare trebuie să fie încheiate.

"În urma negocierilor cu instituţiile financiare, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, până la finalul lunii iunie 2012, proiectele aflate în derulare trebuie să fie încheiate. Proiectul nu răspunde unei priorităţi strategice a României de dezvoltare regională. Odată încheiat, la începutul lunii iulie vom propune un set de proiecte care să răspundă necesităţii de dezvoltare, care să răspundă aşteptărilor. Este vorba despre un PNDI care să cuprindă proiecte pentru centre de afaceri, poli competitivi, reabilitarea termică a locuinţelor, reabilitarea centrelor istorice", a spus Hellvig.

Ministrul desemnat a declarat că intenţionează să realizeze un cod legslativ care să cuprindă un set de legi care să dea coerenţă proiectului de dezvoltare regională pentru perioada 2014 - 2020.

"La nivel legislativ, cred că este necesar să realizăm un pachet de legi pentru dezvoltarea regională care să cuprindă un set de legi - legea dezvoltării regionale, a investiţiilor locale, a investiţiilor strategice, a centrelor istorice şi o lege care să ajute structurile de afaceri. Acest cod de dezvoltare regională trebuie să funcţioneze, pentru că astfel dăm coerenţă proiectului strategic de dezvoltare 2014 - 2020", a declarat Eduarg Hellvig.

Ministrul desemnat pentru Dezvoltare Regională şi Turism a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare de specialitate, cu 37 voturi pentru, 4 împotrivă şi o abţinere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor