Hărţuirea sexuală, o realitate în universităţi. Studiu exploratoriu realizat de Centrul FILIA

(photos.com)
Loredana Diacu
01.02.2016

Readusă în forţă în atenţia opiniei publice după arestarea lui Dumitru Păduraru, cadrul didactic de la UMF Iaşi care a ameninţat o studentă că nu va trece examenele dacă nu întreţine relaţii sexuale cu el, hărţuirea sexuală este o realitate în universităţi. Acest fapt este relevat şi de un studiu exploratoriu desfăşurat în perioada 5- 30 noiembrie 2015 de de Centrul Filia, prin lansarea unui chestionar online.

668 de persoane din cel puţin 42 de universităţi din ţară (studenţi, doctoranzi, profesori, personal de conducere, personal administrativ, cât şi persoane care deţin altă calitate în comunitatea academică) au completat chestionarul lansat de Filia, din cei 668 de repondenţi, 551 fiind femei. După centralizarea rezultatelor a reieşit că 1 din 2 femei care au completat chestionarul spune că există hărţuire sexuală în universităţi.

Îngrijorător este că 219 persoane care susţin că au fost hărţuite sexual indică drept agresor un profesor universitar, în timp ce 19 repondenţi indică drept agresor o profesoară. În alte 35 de cazuri, agresorul a fost indicat ca făcând parte din personalul administrativ, iar în alte 36 din personalul de conducere, reiese din sondajul lansat de Filia, ONG care militează pentru combaterea tuturor formelor de violenţă îndpretate împotriva femeilor.

Principalele trei obstacole indicate de respondenţi pentru persoanele care se confruntă cu fapte de hărţuire sexuală în universităţi sunt:

1. Teama că vor exista repercusiuni dacă persoana care a fost hărţuită sexual va depune plângere (434 de respondenţi); 2.Teama de a fi expusă public ca victimă a hărţuirii sexuale (373 de respondenţi) şi 3. Lipsa sancţiunilor corespunzătoare pentru faptele de hărţuire sexuală (322 de respondenţi).

Potrivit unui comunicat de presă remis de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), 1 din 2 respondenţi ai chestionarului lansat de Filia consideră că soluţia cea mai bună pentru a preveni şi a combate hărţuirea sexuală în universităţi este introducerea în Codul etic a unor sancţiuni clare şi proporţionale cu faptele de hărţuire sexuală.

Hărţuirea sexuală include, potrivit chestionarului Filia, o gamă largă de situaţii, de la ameninţări, constrângeri sau condiţionări ale unor evaluări academice de acceptarea unor relaţii sexuale (situaţie în care s-au găsit 13 repondenţi), la atingeri, ciupituri, bancuri sau glume explicit sexuale.

Mai multe informaţii despre rezultatele studiului exploratoriu se găsesc aici: http://centrulfilia.ro/hartuirea-sexuala-in-universităţi/

Studiul exploratoriu face parte din Campania “Stop hărţuirii sexuale în universităţi”, care urmăreşte dezvoltarea unor politici adecvate de prevenire, combatere şi sancţionare a hărţuirii sexuale în universităţi. Campania este coordonată de Centrul FILIA cu sprijinul oferit de CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor