Harris: MCV şi FMI pot face diferenţa pentru ca România să ajungă la o creştere economică de 4%

(photos.com)
Epoch Times România
01.02.2013

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, explică vineri, pe blogul său, că românilor trebuie să le pese de MCV şi de acordul cu FMI pentru că aceste două programe pot ajuta România să aibă, în câţiva ani, o creştere economică de 4% şi să reducă diferenţa faţă de restul Europei.

„De ce trebuie să ne Pese Foarte Mult de MCV? De ce trebuie să avem un Foarte Mare Interes în succesul FMI? Deoarece aceste două programe pot face diferenţa privind viitoarea creştere economică a României. În câţiva ani, România ar putea ajunge la o creştere economică anuală de 4% şi ar recupera dateistanţa faţă de restul Europei. Sau nu. Aceste programe pot impulsiona potenţialul economic al României, pot atrage investitori din Marea Britanie şi din alte părţi şi pot inversa declinul competitivităţii României. MCV+FMI=4%”, notează diplomatul britanic, care face o analiză a raportului MCV prezentat miercuri de Comisiei Europeană şi a negocierilor Bucureştiului cu FMI pentru un nou acord.

Martin Harris notează că Executivul european a punctat „progrese importante într-un an dificil”, precum instrumentarea cazurilor de înaltă corupţie de către ÎCCJ, respectarea deciziilor CCR şi activitatea ANI.

Ambasadorul britanic este de părere că noul statut al parlamentarilor şi iniţiativa privind un cod de conduită trebuie să reprezinte „o oportunitate de a se asigura că cererile de ridicare a imunităţii sunt tratate într-o manieră transparentă şi la timp, iar Parlamentul poate demonstra fără echivoc că parlamentarii nu sunt deasupra legii”. „Sper, de asemenea, că diferiţii actori implicaţi în proces pot coopera pentru a asigura numirea unor profesionişti independenţi şi puternici la conducerea Procuraturii Generale şi a DNA”, mai notează Martin Harris.

„Vom continua să ajutăm acolo unde putem, în cadrul părţii de ‘Cooperare’ din MCV”, spune ambasadorul britanic, amintind de expertiza oferită în trecut României de către Marea Britanie.

Referitor la FMI, Martin Harris remarcă faptul că misiunea a evidenţiat progrese importante privind consolidarea fiscală în România în 2012, iar Bucureştiul poate fi invidiat de multe ţări membre ale UE pentru nivelul scăzut al datoriei publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor