Fenechiu: Câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă va trebui desemnat până în 20 iunie

Relu Fenechiu, PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
01.02.2013

Ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat vineri că până în 20 iunie va trebui desemnat câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea operatorului de stat CFR Marfă, în condiţiile în care până la jumătatea lunii mai ar trebui să fie finalizată lista scurtă a participanţilor.

"În urma negocierile cu FMI s-a agreat privatizarea CFR Marfă după un calendar care are două date pe care ni le-am asumat: jumătatea lunii mai, dată la care trebuie să avem short-listul, precalificaţii pentru cumpărarea pachetului majoritar, şi data de 20 iunie, la care va trebui să avem desemnat câştigătorul licitaţiei. Va fi o dezbatere publică, va fi o negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, după care va urma o licitaţie cu oferte în plic. Garanţia de 10 milioane de euro nu va da posibilitatea unor investitori neserioşi să vină la această licitaţie. (...) Noi privatizăm o piaţă de 60% din transportul feroviar de mărfuri din România", a declarat Relu Fenechiu.

Ministrul transporturilor a adăugat că privatizarea CFR Marfă va fi luată în discuţie pe 5 februarie în şedinţa CSAT, după care va fi urmat cursul legislativ în funcţie de decizia luată.

Potrivit unui act normativ publicat recent, Ministerul Transporturilor intenţionează să transmită în februarie strategia de privatizare a CFR Marfă către Consiliul Concurenţei în vederea informării Comisiei Europene, anunţul urmând să fie publicat până la mijlocul lunii martie.

Garanţia de participare la licitaţie va fi echivalentul în lei a sumei de 10.000.000 euro cu încadrarea în procentele prevăzute de Norme, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat. Având în vedere recomandarea Consultantului, procesul de vânzare va consta în metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, şi anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmată de licitaţie cu oferta în plic, conform legislaţiei în vigoare. Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.

CFR Marfă a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 582/1998 ca urmare a divizării Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române S.N.C.F.R. S.A.. CFR Marfă înregistra la data de 31 decembrie 2011, datorii totale de 1,891 miliarde lei, din care datorii curente de 1,519 miliarde lei. Dintre acestea, 1,331 miliarde lei reprezintă datorii către entităţi publice, în principal către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale (678 milioane lei) şi Compania Naţională de Căi Ferate C.F.R. SA (583 milioane lei). La data de 30 iunie 2012, datoria la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale a crescut la 755 milioane lei, iar cea înregistrată la CFR SA a crescut la 615 milioane lei (totalizând 1,370 miliarde lei).

Compania deţine un parc de material rulant de peste 39.000 de vagoane (din care doar aproximativ 23.000 sunt utilizate în mod curent) şi peste 900 locomotive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor