Haosul şi pagubele din Oradea nu au fost create de o tornadă. E vorba de un fenomen meteo extrem

Furtună puternică în Oradea, 25 iulie 2023
Andrei Popescu
27.07.2023

Furtuna fără precedent care a creat pagube semnificative şi panică în Oradea şi alte câteva localităţi din judeţul Bihor a fost un fenomen meteorologic extrem, asemănător cu o tornadă, dar mai periculos decât aceasta din cauză că se poate întinde şi provoca distrugeri pe zeci de kilometri, a declarat, pentru Bihoreanul, Alex Trandafir, specialist în meteorologie şi geografie.

“Nu a fost o tornadă. A fost un fenomen care are aceeaşi putere şi care se numeşte, în engleză, microburst. Impactul e mai mare în cazul acestui fenomen. Viteza vântului în cazul tornadei poate ajunge până la 300 km/h, dar distrugerile sunt doar pe unde trece pâlnia sa. În cazul acestui fenomen, vântul nu are o asemenea putere, dar se întinde pe zeci de kilometri. Ieri, la staţia meteo din Oradea valoarea maximă a vântului a fost de 144 km/h”, a precizat Trandafir.

Microburst-ul este o masă de aer care se formează în timpul furtunii, se răceşte brusc şi coboară puternic pe pământ. Pe măsură ce loveşte pământul, masa de aer se răspândeşte în toate direcţiile. Locul în care explozia loveşte pentru prima dată solul se confruntă cu cele mai puternice vânturi şi cele mai mari daune, potrivit site-ului oficial al Serviciului Naţional de Meteorologie din SUA.

De asemenea, Trandafir a afirmat că masa de aer a lovit pământul pe graniţă, între România şi Ungaria, astfel că Oradea şi localităţile de lângă au suferit cel mai mult.

“Se poate spune şi că am avut noroc, pentru că nu s-a format grindină”, a continuat el, adăugând că este posibil ca în timpul furtunii puternice de marţi să se fi format şi gustnado, adică un vârtej scurt, de mică adâncime.

Conform publicaţiei citate, fenomenul de microburst a fost semnalat şi în alte zone ale ţării. De exemplu, pe grupul de Facebook “Furtuni România – Official Meteo Group”, ce reuneşte pasionaţii de meteorologie, au fost publicate o mulţime de imagini şi filmări din ţară care arată impactul fenomenelor meteo extreme.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor