Hamas lansează zeci de rachete asupra Israelului. Tel Aviv răspunde cu raiduri aeriene în Gaza

Avion de luptă israelian. (Jack Guez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.06.2018

Zecile de rachete şi proiectile lansate asupra Israelului de către luptători palestinieni din Fâşia Gaza şi atacurile aeriene israeliene lansate asupra grupului militant Hamas au încins atmosfera de-a lungul frontierei dintre Israel şi Gaza în dimineaţa zilei de miercuri.

În pofida amplorii atacurilor, nu au fost raportate victime. Însă, Israelul şi militanţii palestinieni au promis că vor continua să răspundă atacurilor care vor mai fi comise împotriva lor, precizează Reuters.

Armata israeliană a afirmat că Hamas, care domină enclava, a lansat aproximativ 45 de rachete şi proiectile în partea sudică a Israelului în cursul nopţii de marţi spre miercuri, şi că avioanele israeliene au atacat, drept răspuns, 25 de ţinte care aparţineau grupului.

De asemenea, armata israeliană a susţinut că 7 proiectile au fost interceptate.

Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că atacul a făcut parte din politica de tipul “bombardament pentru bombardament”, fiind un răspuns la atacul aerian israelian precedent.

Armata israeliană a precizat că în timpul raidului aerian precedent a atacat trei ţinte într-un complex al Hamas, adăugând că atacul a fost un răspuns la lansările repetate de dispozitive care au provocat incendierea unor câmpuri agricole şi a unor terenuri împădurite în sudul Israelului.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a acuzat Hamas de alimentarea violenţelor în încercarea “de a distrage atenţia de la propriile eşecuri din interiorul Gazei”, menţionând lipsurile în sectorul energiei şi economia deficitară.

Israelul menţine o blocadă maritimă asupra Gazei şi restricţii dure privind mişcarea oamenilor şi produselor la frontierele terestre. La rândul său, Egiptul a menţinut graniţa cu Gaza în mare parte închisă. Ambele ţări invocă temeri privind securitatea pentru impunerea măsurilor, care au agravat problemele economice din Gaza.

Cel puţin 127 de palestinieni au fost ucişi şi sute au fost răniţi de armata israeliană în timpul demonstraţiilor în masă care au avut loc de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Israel începând cu 30 martie.

Protestele săptămânale organizate de manifestanţi, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor, care cer respectarea „dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei. Oficial organizate de societatea civilă, protestele sunt sprijinite de Hamas şi urmăresc să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit din locuinţele lor din Cisiordania şi Gaza, în timpul războaielor din 1948 şi 1967.

Adunarea Generală a ONU a votat săptămâna trecută pentru condamnaarea Israelului ca urmare a utilizării forţei excesive, inclusiv muniţie reală, împotriva palestinienilor care participă la aceste proteste, denumite “Marele Marş al Reîntoarcerii”. Astfel, 120 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, 8 au votat împotrivă şi 45 s-au abţinut. În 1 iunie a avut loc un alt vot, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, privind o rezoluţie de condamnare a utilizării forţei excesive, deseori o forţă letală, de către Israel împotriva manifestanţilor palestinieni, însă ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, s-a opus prin veto rezoluţiei propuse de Kuweit.

Înaintea votului din Adunarea Generală a ONU, Human Rights Watch (HRW) - ONG internaţional pentru drepturile omului -, a declarat că folosirea de muniţie reală împotriva copiilor, jurnaliştilor, medicilor şi manifestanţilor care “nu au reprezentat o ameninţare iminentă la adresa vieţii” ar putea fi considerate “crime de război”. De asemenea, HRW a evidenţiat faptul că Forţele de Apărare Israeliene (FAI) au folosit puşti de asalt “care trag gloanţe cu o viteză mare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor