Atac israelian asupra Gaza după un “baraj de proiectile” lansat asupra Israelului
alte articole
În contextul instabilităţii financiare din Europa, Israelul aminteşte că factorul geopolitic rămâne un amplu element de risc, astfel că avioanele de luptă israeliene au atacat peste 30 de ţinte în Fâşia Gaza, ca răspuns la o agresiune a militanţilor palestinieni marţi, descrisă de Reuters ca fiind cel mai puternic baraj de rachete şi proiectile lansat de aceştia asupra Israelului de la Războiul din Gaza din 2014.
Peste 25 de proiectile au fost lansate din Fâşia Gaza, iar avioanele de luptă israeliene au atacat trei dintre obiectivele grupului armat palestinian susţinut de Iran. Nu au fost publicate rapoarte imediate privind victime în ambele tabere, iar Israelul a afirmat că sistemul său antirachetă Domul de Fier a interceptat majoritatea rachetelor palestiniene, adăugând că una a explodat în curtea unei grădiniţe, afectând zidurile acesteia, cu aproximativ o oră înainte să îşi deschidă porţile, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
“Forţa de apărare a Israelului operează în prezent în Fâşia Gaza. Exploziile care s-au auzit au legătură cu această activitate”, potrivit unei declaraţii postate pe Twitter de reprezentanţi ai armatei israeliene. Cel puţin 28 de proiectile au fost lansate asupra câtorva locuri din Israel, a mai precizat armata.
Deşi incidentul nu a fost revendicat imediat de niciun grup armat din Gaza, care este controlată de mişcarea militantă islamistă Hamas, atacul de marţi a avut loc după ce grupul Jihadul Islamic a promis că se va răzbuna după ce trei membri ai săi au fost ucişi într-un atac lansat de tancuri israeliene. Reuters a citat localnici afirmând că avioanele de luptă israeliene au atacat o poziţie ocupată de grupul militant în Gaza ca răspuns la câteva proiectile lansate de acesta. Totuşi, armata israeliană a refuzat să comenteze raportul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmase anterior că armata va lansa un răspuns în forţă pentru atacul cu proiectile, indicând Hamas şi Jihadul Islamic.
Atacul aerian israelian a avut loc la scurt timp după ce premierul Netanyahu a luat cuvântul la un eveniment public. Rezidenţii din Gaza au identificat ţintele ca fiind tabere de pregătire ale grupului Jihadul Islamic.
Violenţele s-au intensificat de-a lungul frontierei dintre Gaza şi Israel în ultimele săptămâni, aproximativ 116 palestinieni fiind ucişi de focurile israeliene în timpul demonstraţiilor în masă săptămânale, care cer recunoaşterea dreptului palestinienilor de a se întoarce pe pământurile strămoşeşti incluse acum în teritoriul israelian. De asemenea, peste 58 de palestinieni au fost ucişi şi peste 1.200 răniţi de gazele lacrimogene, gloanţele de cauciuc şi reale ale soldaţilor israelieni în timpul protestelor ample care au avut loc în ziua în care oficiali americani şi israelieni au sărbătorit transferarea ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim.
Pe fondul condamnărilor internaţionale din cauza utilizării forţei letale în timpul protestelor, Israelul a afirmat că mulţi dintre cei ucişi au fost militanţi şi că armata a respins atacuri la gardul de frontieră. Palestinienii şi susţinătorii lor au declarat că majoritatea manifestanţilor ucişi au fost civili neînarmaţi şi că regimul din Tel Aviv a folosit forţa excesivă împotriva lor.