Hagi crede că fotbalul românesc nu are nevoie de jucători, ci de management
alte articole
Fostul căpitan al echipei naţionale, Gheorghe Hagi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată de AFAN, că fotbalul românesc are nevoie de preşedinţi, de directori sportivi şi de şefi de departamente pentru a ajunge lângă ţările cu fotbal puternic. "Sportivul trebuie să se gândească la ce va face după ce se lasă de sport. Trebuie să rămână şi să se hotărască ce vrea să devină, fie director sportiv, fie preşedinte sau şef de departament. Să iubească fotbalul şi să facă totul pentru fotbal. Mă bucur că se face şi în România un astfel de proiect de formare de specialişti pentru că numai aşa putem ajunge şi noi lângă cei mari. Deocamdată suntem departe de ei, dar cred că într-o bună zi vom ajunge acolo. Patronul e patron. Noi avem nevoie de preşedinţi, de directori de marketing, de şefi de departamente. Avem nevoie ca un preşedinte să ştie să îi facă un buget patronului fără ca patronul să piardă bani. Şi nu patronul să plătească salariile. Dacă nu ai oameni competitivi la un club atunci te va costa cum mă costă pe mine la buzunar acum", a spus Hagi, prezent la conferinţa de presă organizată de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România pentru promovarea proiectului "E-learning pentru partenerii sociali".
Gheorghe Hagi s-a arătat mândru de faptul că dintre toate echipele din România care se află pe locul întâi în fiecare ligă, echipa sa, Viitorul Constanţa, are cea mai mică medie de vârstă. "La echipa mare avem 15 jucători promovaţi de la centrul de copii şi juniori. Suntem lideri în clasament, iar dintre toate echipele care sunt pe primul loc în oricare ligă din România, avem cea mai mică medie de vârstă, 21 de ani. Sperăm să rămânem lideri, pentru că mai avem puţine etape de disputat", a adăugat Hagi.
Fostul internaţional a afirmat că abia peste doi sau trei ani va putea spune dacă fiul său Ianis are calităţile necesare să ajungă un fotbalist de top. "Ianis este mic, tânăr, dar ambiţios. Ştie ce vrea, că altfel nu stătea la Constanţa. El creşte, dar abia pe la 15-16 ani putem vorbi, acum are doar 13".
Preşedintele executiv al AFAN, Dumitru Costin, a declarat că acest proiect oferă la nivel naţional o alternativă de formare profesională modernă şi ajustată nevoilor de formare actuale. Proiectul conţine 17 cursuri destinate sportivilor la final de carieră şi membrilor de sindicat.
Costin a afirmat că mijlocaşul Nicolae Miţea, rămas fără echipă după ce în urmă cu patru ani activa la gruparea olandeză Ajax Amsterdam, ar fi avut nevoie de un consilier personal pentru a-şi putea redresa cariera. "Nicolae Miţea este un exemplu. Era un tânăr în ascensiune care promitea enorm. Până la urmă i-a lipsit ceea ce noi încercăm să formăm prin acest proiect, adică un specialist în consiliere personală. Dacă un specialist în consiliere personală este o pseudovedetă din spaţiul public, care îşi exhibă liniştită desuurile sau decolteurile în paginile ziarelor, atunci s-ar putea să eşuezi înainte de a ajunge la nivelul unde potenţialul tău fizic şi intelectual te-ar putea duce. Aşa că noi vom forma pentru sportul românesc şi consilieri personali care să îi ajute pe sportivi să meargă pe drumul care li se potriveşte cel mai bine. Din păcate pentru Miţea nu a avut lângă el persoanele cele mai nimerite care sa îl sfătuiască în cariera lui, păcat de el", a spus preşedintele AFAN.
Proiectul "E-learning pentru partenerii sociali" beneficiază de finanţare din partea Fondului Social European, în cadrul programului POSDRU 2007–2013 şi este derulat de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Blocul Naţional Sindical şi Escola Professional Cristovao Colombo din Portugalia.