Hagel, miniştrii NATO discută despre armele chimice din Siria

Noile rapoarte conform cărora francezii au confirmat utilizarea de gaz sarin în Siria, au declanşat discuţii la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor apărării NATO, dar Alianţa refuză în continuare să facă orice planuri de urgenţă pentru declanşarea operaţiunilor în ţara sfâşiată de lupte interne.
(JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Associated Press
07.06.2013

Noile rapoarte conform cărora francezii au confirmat utilizarea de gaz sarin în Siria, au declanşat discuţii la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor apărării NATO, dar Alianţa refuză în continuare să facă orice planuri de urgenţă pentru declanşarea operaţiunilor în ţara sfâşiată de lupte interne.

Nedorind să fie atrase într-un război civil prelungit, ţările membre NATO iau decizii individuale cu privire la cel mai bun mod de a ajuta rebelii ce încercă să răstoarne regimul preşedintelui Bashar Assad.

Dar, cu toate că anunţul Franţei cu privire la dovada utilizării armelor chimice nu a fost un subiect major al discuţiilor, el s-a revenit pe masa de lucru în întâlnirea între miniştrii, potrivit unui oficial american.

Secretarul Apărării, Chuck Hagel, s-a întâlnit cu miniştrii francezi, britanici şi canadieni marţi seara şi problema s-a ridicat în timpul acelei sesiuni, potrivit unui oficial american. Oficialul, care nu a fost autorizat să vorbească în public despre întâlnire, solicitând astfel anonimat, a declarat că miniştrii au convenit să continue să monitorizeze situaţia, dar nu au decis nimic în privinţa anumitor acţiuni specifice.

Hagel a declarat în timpul conferinţei de miercuri că el nu a văzut nicio altă dovadă decât referinţa ministrului francez făcută cu privire de acesta în cadrul întâlnirii. El a notat că francezii nu au solicitat SUA acţiuni specifice în ceea ce priveşte Siria.

Hagel, de asemenea, a notat că rolul NATO continuă să fie pentru protejarea membrilor Alianţei, cum ar fi Turcia, "dar dincolo de asta nu am intra în planuri de război suplimentare cu privire la Siria."

Oficialii NATO au declarat că în timp ce aceştia sunt îngrijoraţi de deteriorarea situaţiei din Siria, nu există practic nici o şansă ca alianţa să devină implicată.

"Ni s-a spus să nu facem planuri în acest moment" a declarat reporterilor generalul US Air Force, Philip Breedlove, comandantul NATO, la începutul reuniunii de două zile. El a adăugat că NATO a acţionat deja în apărarea Turciei, prin plasarea a trei baterii de rachete Patriot.

"Am făcut toate acestea pentru a ne asigura că suntem bine poziţionaţi pentru a executa apărarea oricărui aliat, dar în afara de asta nu vom face planuri" a declarat Breedlove, până când acesta va primi o directivă oficială de la Consiliul Nord-Atlantic.

La o reuniune a miniştrilor de externe NATO din aprilie, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a cerut NATO de a pune în aplicare planuri de urgenţă pentru protecţia împotriva utilizării armelor chimice în Siria.

Cu toate acestea, alte naţiuni, sunt reticente în a intra în conflict. În Turcia, proteste anti-guvernamentale au izbucnit într-un oraş aflat în apropiere graniţei siriane, iar turcii i-au acuzat pe liderii lor de expunerea securităţii ţării la risc prin sprijinirea rebelilor sirieni.

Marţi, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a declarat că testele efectuate de un laborator francez au confirmat faptul că gazul sarin a fost folosit de mai multe ori şi cel puţin o dată de către forţele guvernamentale siriene şi complicii lor. Tot marţi, o comisie ONU a spus că au avut "motive rezonabile" să creadă că au fost folosite cantităţi limitate de substanţe chimice toxice în cel puţin patru atacuri în războiul civil din Siria, dar că ar fi fost nevoie de mai multe dovezi pentru a determina mai exact agenţii chimici implicaţi şi cine le-a folosit.

Hagel a declarat reporterilor care călătoresc cu el, înainte de întâlnirea de la Bruxelles, că SUA va continua să lucreze cu aliaţii, şi că "ne păstrăm angajamentul de a pune mai multe resurse în asistenţa neletală a forţelor de opoziţie."

Administraţia Obama a încercat, dar până acum nu a reuşit, să convingă Rusia să pună capăt sprijinului acordat guvernului Assad.

O delegaţie diplomatică ajunsă la Moscova luna trecută a prezentat informaţii care sugerează că guvernul Assad a folosit arme chimice asupra propriului popor, au declarat oficialii marţi. Dar oficialii au declarat că seviciul de spionaj nu a reuşit să convingă oficialii ruşi şi n-a determinat nici o schimbare în sprijinul Kremlinului pentru Assad - o dezamăgire pentru SUA, având în vedere promisiunile de cooperare mai strânsă, după mai multe întâlniri recente şi conversaţii între secretarul de stat John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Oficialii americani nu au fost autorizate să vorbească în public în această privinţă, astfel au solicitat anonimatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor