Franţa, Marea Britanie şi SUA au găsit dovezi ale armelor chimice în Siria (Video)

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au afirmat pe 4 iunie că au găsit dovezi ale armelor chimice utilizate în sângerosul război civil sirian, aceasta putând împinge ţările să intervină militar.
Abu Tarek, un ofiţer de 74 de ani, în retragere, incearcă o mască de gaz artizanală, făcută dintr-o sticlă de plastic, cărbune, bumbac, tifon, cola si carton, pentru protecţia împotriva armelor chimice, in nordul provinciei Siriei, Latakia. (Miguel Medina / AFP / Getty Images)
Zachary Stieber
06.06.2013

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au afirmat pe 4 iunie că au găsit dovezi ale armelor chimice utilizate în sângerosul război civil sirian, aceasta putând împinge ţările să intervină militar.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că o analiză realizată de un laborator din Franţa arată că în Siria a fost utilizat gazul sarin de mai multe ori şi într-un "mod localizat".

Într-o declaraţie postată pe site-ul Ministerului de Externe, Fabius a relatat că s-a întâlnit cu şeful misiunii de constatare a faptelor, înfiinţată de Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a-i comunica concluziile.

Utilizarea de gaz sarin a fost contestată de către guvernul sirian, pe măsură ce o serie de acuzaţii în acest sens au ieşit la lumină în urmă cu câteva luni. Guvernul este suspectat de a fi folosit gaz împotriva opoziţiei.

"Este inacceptabil ca autorii acestor crime să beneficieze de impunitate", a afirmat Fabius.

El a afirmat că nu există "nicio îndoială" că, cel puţin într-un caz, regimul şi aliaţii săi sunt responsabili de atac. "Am urmărit integral lanţul, de la atac, la momentul uciderii oamenilor, când au fost luate şi analizate probele", a declarat Fabius pentru postul de televiziune France 2.

Ministrul francez a declarat că linia a fost trecută şi că "toate opţiunile sunt pe masă", inclusiv intervenţia militară în locul unde "este produs sau depozitat gazul".

Constatările includ prezenţa acidului izopropil metilfosfonic (sarin metabolit) în urina a trei victime, a arătat cotidianului francez Le Monde.

La Londra, Ministerul de Externe britanic a declarat că au fost testate probe din Siria la un laborator al guvernului şi că a fost confirmată prezenţa gazului sarin. Nu s-a spus când sau unde au fost obţinute probele.

Marea Britanie are dovezi care sugerează că au fost folosiţi o serie de diferiţi agenţi chimici, "uneori incluzând gazul sarin, uneori nu", a declarat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, vorbind înainte de anunţul britanic, a declarat că raportul francez "se potriveşte în întregime" cu propriile constatări ale administraţiei Obama, dar a adăugat că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a stabili cine este responsabil pentru utilizarea substanţelor toxice şi când au fost folosite.

"Avem nevoie de mai multe informaţii", a spus el.

Rezultatele probelor prelevate din Siria vin la o săptămână după ce reporterii de la Le Monde au publicat un material video şi o relatare despre două luni petrecute cu combatanţii rebeli din zona Damasc. Reporterii au afirmat de asemenea că nu există nicio îndoială că guvernul sirian utilizează arme chimice.

Într-un atac pe frontul Jobar, situat la marginea Damascului, un recipient de mărimea unui sifon a căzut pe pământ, prinzându-i pe combatanţii rebeli cu garda jos.

"Am crezut că era un mortar care nu a explodat, şi într-adevăr nimeni nu i-a acordat atenţie", a relatat Omar Haidar, şeful operaţiunilor Brigadei Tahrir al-Sham.

"Nici miros, nici fum, nici măcar un şuierat care să indice ieşirea vreunui gaz toxic", descrie corespondentul Le Monde, Jean-Philippe Remy. "Şi apoi apar simptomele. Oamenii tuşesc violent. Le ard ochii, pupilele li se contractă, privirea li se înceţoşează. Curând întâmpină dificultăţi de respiraţie, uneori extreme, încep să vomite sau îşi pierd cunoştinţa. Luptătorii cel mai grav afectaţi trebuie să fie evacuaţi înainte de a se sufoca".

Presupusele atacuri chimice au avut loc mai multe zile la rând, potrivit lui Remy.

Raportul Naţiunilor Unite constată folosirea compuşilor chimici

De asemenea, la data de 4 iunie, Comisia internaţională independentă de anchetă cu privire la Republica Arabă Siriană, o comisie a Organizaţiei Naţiunilor Unite responsabilă de investigarea unei potenţiale utilizări a armelor chimice, a emis un raport care spune că a găsit "motive rezonabile" pentru a crede că au fost folosiţi agenţi chimici ca arme în conflictul sirian prelungit.

Comisia investighează încălcările drepturilor omului în Siria de peste doi ani, o perioadă de timp în care mai mult de 80.000 de persoane au murit în Siria.

Paul Pinheiro, preşedintele comisiei, a declarat pentru Sky News că "nu a fost posibil, pe baza probelor disponibile, să se determine exact care sunt agenţii chimici folosiţi, modul de răspândire sau cine este vinovat de răspândire".

Ancheta a examinat patru atacuri toxice raportate în martie şi aprilie, şi a inclus 430 de interviuri cu victimele, personalul medical şi oameni care au fugit din ţară.

Echipa a afirmat că este necesar accesul liber în Siria pentru a afla ce s-a întâmplat în timpul războiului.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a numit o echipă a Naţiunilor Unite care să investigheze presupusele atacuri cu arme chimice în Siria după ce guvernul de la Damasc i-a cerut să investigheze un pretins atac al rebelilor din 19 martie în satul Khan al-Assal, situat în apropierea oraşului nordic Alep. Însă guvernul sirian insistă asupra faptului ca investigaţia să se limiteze doar la acel incident.

Săptămâna trecută, ministrul de Externe sirian Walid al-Moallem a afirmat că Irakul lui Saddam Hussein a deschis din greşeală drumul către invazia condusă de SUA din 2003 prin faptul că a permis prezenţa inspectorilor ONU în ţară, şi a sugerat că Siria nu este pe cale să facă aceeaşi greşeală. "Nu vom permite echipelor de inspectori să vină în Siria să facă ce vor", a afirmat el într-un interviu TV.

Se crede că Siria deţine unul dintre cele mai mari arsenale de arme chimice din lume, însă regimul lui Assad a negat utilizarea unor astfel de arme în timpul războiului civil.

Raportul Comisiei Naţiunilor Unite destinat Consiliului pentru Drepturile Omului, referitor la abuzurile din conflictul din Siria, a acuzat ambele părţi de crime de război. Într-un mesaj către ţările europene, raportul a avertizat că transferul de arme ar putea creşte riscul abuzurilor, ducând la mai multe decese şi răniri în rândul civililor.

"Crimele de război şi crimele împotriva umanităţii au devenit o realitate de zi cu zi în Siria, unde suferinţa chinuitoare a victimelor ne arde conştiinţa", se arată în raport. "Există un cost uman pentru disponibilitatea crescută de arme". În general, Raportul detaliază modul în care conflictul din Siria "atinge noi niveluri de brutalitate".

Comisia a afirmat că "rămâne convinsă" că o soluţie politică este singura modalitate de a opri violenţa.

Informaţii furnizate de Associated Press au contribuit la acest articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor