Obama: “Sfârşitul Republicii nu a arătat niciodată mai bine”

Preşedintele Obama şi-a început cel de-al 8-lea şi ultim dineu organizat cu corespondenţii de presă de la Casa Albă cu o evaluare sumbră dar amuzantă a politicii americane, iar la finalul discursului a aruncat microfonul din mână.
Barack Obama umflând o bulă de săpun 13 aprilie 2016 în Washington
Barack Obama umflând o bulă de săpun 13 aprilie 2016 în Washington (Win McNamee/Getty Images)

În fiecare an, preşedintele ţine un discurs în faţa corespondenţilor de presă acreditaţi la Casa Albă, pentru a face o mică pauză de la raportarea problemelor pe care le înfruntă ţara şi pentru a avea o seară relaxantă.

“În urmă cu opt ani am declarat că era momentul schimbării tonului politicii noastre. Privind în urmă, în mod sigur ar trebuit să fiu mai specific”, a susţinut Obama.

Preşedintele a amestecat autocritica cu o serie de comentarii politice degajate ce păreau extrase dintr-o campanie prezidenţială.

“Anul următor, altcineva va sta aici în acest loc şi oricine poate ghici cine va fi ea”.

În ceea ce priveşte evenimentele curente, Obama le-a adresat candidaţilor republicani şi democraţi în viitoarele alegeri prezidenţiale câteva cuvinte cu subînţeles.

Obama l-a numit pe senatorul Bernie Sanders, care s-a aflat în public, “tovarăşul” său.

“Sunt rănit, totuşi, Bernie, că te-ai distanţat puţin de mine. Nu faci aşa ceva tovarăşului tău” a glumit Obama, acuzat deseori că ar fi un comunist mascat.

Preşedintele american a luat peste picior greutăţile înfruntate de Hillary Clinton în privinţa conectării cu tinerii alegători:

“Trebuie totuşi să admitem, încercarea lui Hillary de a atrage tinerii alegători este ca atunci când o rudă se loghează pe Facebook. ‘Dragă America, aţi primit mesajul meu?’ ‘Apare pe wall-ul vostru?’ ‘Nu sunt sigură că fac bine. Cu dragoste, mătuşa Hillary’”.

Aproape de final, Obama a păcălit publicul, lăsând impresia că nu va face ceea ce se aşteptau cu toţii să facă: să critice politica externă a lui Donald Trump. Totuşi, până la urmă a făcut-o:

“Ei susţin că lui Donald îi lipseşte experienţa în politica externă pentru a fi preşedinte. Dar, să fim corecţi, timp de ani de zile s-a întâlnit cu lideri din jurul lumii: Miss Suedia, Miss Argentina, Miss Azerbaidjan.”

Discursul preşedintelui american la cina corespondenţilor de presă va fi ţinut minte prin gestul final al acestuia. Înainte să lase microfonul să îi cadă din mână, liderul american a anunţat scurt: “Obama out”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe