Obama cedează presiunii saudite şi se opune proiectului de lege ce leagă Riadul de atacurile din 9/11
alte articole
După ce saudiţili au ameninţat că vor destabiliza sistemul financiar dacă SUA va adopta un proiect de lege care va permite o investigaţie privind sprijinul Arabiei Saudite în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, analiştii au urmărit cum va reacţiona preşedintele american Barack Obama.
Conform unui raport CNN publicat în urmă cu câteva zile, Casa Albă a ameninţat că se va opune proiectului de lege bipartizan de a permite familiilor victimelor atacurilor din 9/11 să dea în judecată Arabia Saudită.
Casa Albă şi Departamentul de Stat au avertizat congressmenii să nu adopte proiectul de lege de teamă că ar putea avea urmări dramatice pentru SUA şi cetăţenii săi care locuiesc în străinătate.
Obama va ajunge miercuri în Riad pentru discuţii cu saudiţii în privinţa grupului jihadist Statul Islamic şi a Iranului, într-un moment sensibil - în care relaţiile dintre cele două state s-au tensionat. În acest context, momentul ales pentru proiectul de lege privind 9/11 este cu atât mai dificil.
Evoluţia are loc după ce mai mulţi candidaţi prezidenţiali americani din ambele partide au încercat să folosească legislaţia propusă pentru a obţine puncte în alegerile primare din New York, care aparent au fost câştigate marţi de republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton.
Promotorii acestui proiect îşi intensifică campania lor de presiune.
“Dacă Arabia Saudită a participat la acte de terorism, bineînţeles că ar trebui să fie daţi în judecată”, a declarat Schumer luni. “Acest proiect de lege permite ca un proces să meargă mai departe şi ca victimele terorismului să ajungă în sala de tribunal pentru a determina dacă guvernul saudit a participat în acele acte teroriste. Dacă au făcut-o, atunci saudiţii trebuie să plătească un preţ”.
Obama, totuşi, nu este de acord cu acest lucru din diverse motive.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a avertizat că o astfel de lege pune în pericol suveranitatea internaţională şi va expune SUA unui “risc semnificativ” dacă alte ţări ar adopta o lege similară. “Este dificil de imaginat un scenariu în care preşedintele ar semna legea”, a precizat Earnest.
Problema este că majoritatea americanilor nu înţeleg de ce Obama ar bloca ceva atât de important care ar putea ajuta la clarificarea unor aspecte legate de cel mai grav atac terorist de pe teritoriul SUA.
Conform proiectului de lege, Arabia Saudită şi alte ţări care aparent au avut legături cu terorismul nu vor putea să invoce imunitatea în tribunalul federal.
Arabia Saudită a negat de mult timp orice rol în atacurile din 9/11, dar familiile victimelor au urmărit în repetate rânduri să aducă problema în faţa tribunalelor, fiind însă refuzaţi după ce Arabia Saudită a invocat imunitatea permisă sub legea actuală. Totuşi, aşa cum a recunoscut chiar Casa Albă, saudiţii au oferit fonduri iniţiale grupului terorist Al Qaeda.
În timp ce Arabia Saudită nu a fost direct sau oficial implicată în atacurile teroriste din 2001 – deocamdată – 15 din cei 19 terorişti care au deturnat avioanele erau de origine saudită. În plus, au existat suspiciuni privind legăturile dintre familia regală saudită şi Al-Qaeda, speculaţie care s-a intensificat după ce 28 de pagini dintr-o investigaţie congresională asupra atacurilor rămân secrete.