Hackerii sparg un server de mail al FBI, trimit 100 de mii de emailuri spam

Sigla Biroului Federal de Investigaţii
Sigla Biroului Federal de Investigaţii (Mark Wilson / Getty Images)

Hackerii au spart, sâmbătă, sistemul de e-mail al Biroului Federal de Investigaţii, folosindu-l pentru a trimite peste 100.000 de e-mailuri spam care avertizau asupra unui posibil atac cibernetic, potrivit Reuters, care a citat agenţi FBI şi specialişti în securitate cibernetică.

E-mailurile false au fost trimise de la o adresă FBI legitimă care se termină aparţinând domeniului ic.fbi.gov, potrivit declaraţiei agenţiei.

Potrivit NBC News, hackerii au semnat mailul susţinând că vine din partea Grupul de Analiză şi Detecţie a Ameninţărilor Cibernetice al Departamentului de Securitate Internă al SUA, care s-a desfiinţat de cel puţin doi ani.

Incidentul vine în urma mai multor spargeri majore ale reţelelor guvernamentale americane în ultimele luni, inclusiv un atac efectuat de hackeri ruşi care a compromis cel puţin nouă agenţii federale, precum şi de o campanie de hacking din China atât de severă încât Agenţia de Securitate Cibernetică şi a Infrastructurii (CISA) a emis un ordin ca toate agenţiile guvernamentale să-şi actualizeze imediat software-ul.

Cercetătorul Alex Grosjean de la organizaţia Spamhaus, cu sediul în Europa, a afirmat că metadatele e-mailurilor au arătat clar că acestea veneau de pe un server aparţinând FBI.

Destinatarii par a fi administratori de site-uri listaţi public, a adăugat Grosjean.

FBI şi CISA au confirmat spargerea, menţionând într-o declaraţie:

„FBI şi CISA au cunoştinţă de incidentul din această dimineaţă, care implică e-mailuri false trimise de pe un cont de e-mail al domeniului ic.fbi.gov”, adăugând că „aceasta este o situaţie în curs de desfăşurare şi nu suntem în măsură să furnizăm informaţii suplimentare în acest moment. Hardware-ul a fost scos rapid din reţea după descoperirea problemei. Încurajăm în continuare publicul să fie precaut cu expeditorii necunoscuţi şi vă îndemnăm să raportaţi activitatea suspectă la www.ic3.gov sau www.cisa.gov.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură